Hund

Hur får jag terriern att komma tillbaka?

Jag har en tysk jaktterrier. Vi jagar hjort och älg med henne. Problemet är att hon inte kommer tillbaka i sitt eget bakspår. När hon tappar spåret, eller när någon jägare avbryter henne om hon jagar ”fel” vilt, så blir hon sittandes. Hon bara sitter still. Hon kommer alltid när jag visslar på henne, men det kräver ju att hon är så nära att hon hör mig.
Hur ska jag få henne att ta sitt bakspår till mig?
Johnny

Svar:

Det enklaste rådet, eftersom du har en fungerande inkallning, är att öka trycket i din vissling. Köp en pipa som hörs. Till exempel den typ av fotbollsdomarpipa som italienska domare använder för att signalen ska höras över 50 000 vrålande italienska fans. Öva med den, så hunden lär sig att det galet höga ljudet betyder samma sak som din vanliga vissling.
En annan taktik är att lära terrier att alltid ta sina egna slag tillbaka.
Häng med henne i drevlöpan när du har hört upptaget. Följ linjen i pejlens handenhet, och rör dig snabbt. Då är du nära hunden när den släpper, tappar spåret eller blir stoppad av en annan jägare. Vissla in henne, men direkt när du ser i handenheten att hon rör sig mot dig, så ska du tystna. Börja gå i motsatt riktning, i samma drevlöpa, alltså i terrierns eget bakslag. Knalla på och hon är tvingad att följa efter.
Sätter hon sig igen gör du om samma sak. Envist rör du dig snabbt ”bakåt”. Alla hundar som jag har jagat med har till slut lärt sig att enda sättet att nå fram till hundföraren är att knalla på i bakslaget.

Peter Ekeström , 10 mars, 2022