Hund

Räcker två veckors jakt för en setter?

Jag jagar ripa ett par gånger om året med en kompis som har en setter. Det är en fantastisk jaktform som jag verkligen är lockad av. Nu har jag möjlighet att äntligen skaffa en egen jakthund och undrar om det är för lite med två, tre veckors fjälljakt per säsong för att en engelsk setter ur fina jaktlinjer ska ha ett bra liv? Eller måste jag som bor söderut välja en hund som också får jaga här nere?
Tobbe

Svar:

Du ska så klart skaffa en setter, en stående fågelhund, om det är den jaktformen som du gillar. Glöm inte att det finns fältfågel söderöver, och skogsfågel. Och varför inte också använda din stående fågelhund som enbart apportör under duv-, kråk- och sjöfågeljakt?
Dessutom tillhör de stående fågelhundarna de hundtyper där du kan konstruera övningar som är verklighetstrogna från hundens synvinkel. Hunden kan få fågelkontakt utan att du jagar. Det går sällan att göra med till exempel en älghund.
Glöm inte att det finns en uppsjö av duktiga tränare av fågelhundar överallt i landet. Gå kurser, träna fågeltagningar, testa förmågan på ett prov för unghundar och fortsätt med prov i öppen klass, lägg tid på följsamhets- och lydnadsträning. Det finns hur mycket som helst att göra för att en stående fågelhund ska vara glad i södra Sverige.
Och ovanpå allt det jagar du ripa med hunden minst två hela veckor varje säsong.
Självklart ska du skaffa den hund som du vill ha. Resten handlar bara om tid och intresse.

Peter Ekeström , 24 augusti, 2021