Jakt

Ska man skölja ur blod när man slaktar älg?

Vi har stått nu både i september och oktober och slaktat älgar och dividerat omkring hygien och vatten. Ska man skölja ur blod eller ska man bara skölja när det är nedsmutsat, typ maginnehåll? Finns det något annat att tänka på?
Mats

Svar:

Det är svårt att ge ett rakt och enkelt svar för det är många olika aspekter som avgör vad som är bäst, man får helt enkelt se till varje enskild situation.
Ett djur som är bra skjutet, alltså i träffområdet, och därmed urblodat och som sedan är urtaget kort efter skott och på ett hygieniskt vis transporterat till ett slakteri ger bästa förutsättningar för att bli bra kött. Om ingen ytterligare nedsmutsning har skett behöver ett sådant djur som regel inte sköljas ur, men om det är mycket blod efter skottrensning kan det torkas bort med rent papper.
Ett djur som däremot är skjutet bakom mellangärdet och har smutsats ner av vom och maginnehåll, eller som har smutsats ner väldigt i samband med transporten ur skogen, kan behöva hanteras på andra vis. I första hand är det normalt klokast att skära och torka bort sådan smuts, men i vissa fall kan det även vara att föredra att skölja med rent vatten. Allt beror på hur smutsigt det är och hur förutsättningarna ser ut i övrigt, med till exempel tillgång till kylrum.
Det finns några enkla tips för att få det så bra som möjligt:

  • Ett djur bör tas ur så snart som möjligt, helst inom en timme. Under den varma årstiden kan det dock finnas många flugor, som gärna lägger ägg direkt när de får möjlighet, och en sådan situation kan göra att det ibland är bättre att vänta tills man är i slakteriet – även om det innebär att djuret får vänta lite längre på urtagning.
  • Bakterier frodas i varm och fuktig miljö. Om man tillför vätska, genom till exempel att skölja, skapar man en gynnsam miljö för bakterier. Det kan till viss del kompenseras av kyla och en i övrigt torrare miljö.
  • Kött förstörs inte om det blir nedsmutsat, men det ställer andra krav på tillvaratagandet. Till exempel kan hängningstiden behöva anpassas om viltet är dåligt skjutet eller har blivit smutsigt i transport.
  • Vatten och ättika i en sprayflaska kan användas om vissa partier är nedsmutsade. Då skapas en miljö där bakterier inte trivs, vilket kan bromsa bakterietillväxten men inte stoppa den helt.
  • Det bästa hjälpmedlet för att se om kött har blivit dåligt i samband med hängning är näsan. Surt kött luktar väldigt illa medan moget och välhängt kött enbart luktar kött.
  • Om en slaktkropp har börjat lukta lite illa betyder det inte att den behöver kasseras i sin helhet. Det kan ha börjat surna kring skottskador eller blodiga partier men annat kött kan vara i bra skick. Skär loss bit för bit och lukta så kommer du att känna skillnaden mellan bra och dåligt kött.
Jens Gustafsson , 23 december, 2024