Vapen

Vad är ett godkänt vapenlås?

Jag har en följdfråga på ett svar som har lämnats här tidigare, angående kortare stopp med bilen och hur vapen ska hanteras. Det hänvisas till att man ska använda ett ”godkänt vapenlås”, men vad är det? Jag har letat för fullt och kan inte hitta något sådant. Vad ska jag göra?
Sven Eriksson

Svar:

Ett godkänt vapenlås är ett hänglås som motsvarar kraven på ett klass 3-hänglås. Du behöver alltså inte ett ”särskilt” vapenlås utan vilket hänglås som helst som uppfyller de kraven duger, så länge som det går att applicera låset på vapnet på ett sådant sätt att vapnet inte kan avfyras. Problemet är att hitta ett lås som har en bygel som går att applicera på det vapen som avses. Tyvärr är detta en lagstiftning som, utifrån tekniska förutsättningar, är väldigt svår att följa för den jägare som vill göra rätt.
Jag har tidigare sett en person använda sig av ett klass 3-hänglås med extra lång bygel, som dessutom har försetts med krympslang för att vara mer skonsam mot vapnet. Detta har sedan förts genom patronläget och utkastaren på ett halvautomatiskt hagelgevär och därigenom gjort det obrukbart.

Jens Gustafsson , 23 september, 2021