Jakt

Vad gäller vid eftersök över landsgränsen?

Vårt jaktområde gränsar till Norge. När vi jagar älg händer det ofta att älgen går in i vårt grannland, och tvärtom gäller för vår nabo som jagar mot oss. Varken hundarna eller djuren bryr sig ju om regler eller stängsel.
I dag jagar man i Norge då vi har uppehåll. Min nabo ringde och meddelade att man hade skadeskjutit en kalv som hade gått mot gränsen, det var dock oklart om den kommit över stängslet. Jag gjorde som vi alltid har gjort och tog min hund och bandade efter området närmast gränsen. Och jodå, älg hade gått över men det gick inte se om kalven hade lyckats följa med. Jag bandade efter färska spår österut in i Sverige och följde i ett par timmar stora kospår som inte var långt undan. Kon gick i en lång sväng och troligen skulle den komma att gå tillbaka mot kalven som sannolikt fanns kvar på norska sidan.
Vi avbröt efter någon timmes avvaktande. Under den väntan uppstod frågan: Gäller eftersöksreglementet även över landsgräns, eller måste man göra på något speciellt sätt i sådana situationer? Vi har alltid haft goda relationer så vanligtvis hjälps vi åt, men ingen har väl tänkt på hur långt man få gå in med vapen för att till exempel avliva djur som har landat på fel sida gränsen. Handhavandet av älgkroppen har vi oftast löst med att den tas om hand i respektive land som har skjutit den. Men ibland kan ju en älg komma långt in och passera flera jaktområden. Får man då, som norsk jägare, gå över gränsen till Sverige och förfölja ett skadat djur för att avliva det och hur långt får man i så fall gå? Norsk polis kunde inte svara, när nabon ringde och frågade. Men visar det sig att till exempel deras löshund ställer den skadade kalven på svensk sida, får man då gå in och skjuta den?
Thomas

Svar:

Tack för en intressant fråga som säkert inte är helt ovanlig då vår gräns mot Norge är ganska lång. Mig veterligen finns det ingen speciallagstiftning för sådana fall som du beskriver utan grunden är den vanliga jakt-och vapenlagstiftningen som finns i våra två länder. Det innebär att man måste ha korrekt dokumentation och jaktkort i det land där man ”jagar” när man kliver över gränsen. Det finns ju också en del skillnader som kan ställa till bekymmer, till exempel att ljuddämpare inte är licenspliktiga i Norge till skillnad från i Sverige.
Rent praktiskt är det ju lämpligt att redan innan jakten startar ha kontakt med jaktgrannarna på andra sidan gränsen och komma överens om att ifall djuret går över gränsen så får det andra laget ta över. Det kan ju, som du skriver, uppstå situationer då älgjakten pågår i ett land men inte i det andra. Då måste polisen kontaktas, vilket rimligtvis borde resultera i ett godkännande att man får fullfölja eftersöket.

Mikael Hultnäs , 11 januari, 2022