Hund

Vad gör jag när munkorg inte hjälper?

Du gav mig ett bra råd för ett par år sedan. Min lajka hade börjat bli alldeles för hård mot vildsvin, och du tyckte att jag måste börja jaga med munkorg på hunden. Det har fram till nu fungerat jättebra. Under ett par säsonger har vi skjutit massor med grisar för hunden. Han har fått loss vildsvin ur alla typer av tätningar.
Men nu är problemet tillbaka. Han bryr sig inte om att munkorgen hindrar honom, utan ger sig på grisarna ändå.
Finns det något mer som jag kan göra? Eller är det dags att sluta jaga med hunden? Eller enbart använda honom till eftersök? Jag vill inte ha en hund som hela tiden väljer att slåss med viltet.
Fundersam hundförare

Svar:

Ett trist problem som jag inte har någon bra lösning på. Jag har försökt hjälpa andra hundförare med olika tekniker för att hitta en väg ut ur det där. För du ska veta att du inte är helt ensam om problemet. Något har vaknat i din hund, något som finns långt inne i en komplex samling egenskaper och beteenden.
Om jag minns rätt borde din hund vara i sjuårsåldern nu. Att vända den utveckling som du ser nu tror jag är väldigt svårt. Du jagar framför allt vildsvin med hunden, eller kanske till och med enbart vildsvin. Prova att jaga älg med hunden. Ett annat vilt kan trigga andra beteenden. Vilket naturligtvis hänger på att du har gott om älgjakt.
Du frågar om det är dags att enbart släppa din lajka som lös eftersökshund. Mitt svar är ja. Påskjutna vildsvin måste stoppas och avfångas så snabbt som möjligt. Där har du förstås en hund som kan fungera bra.
Gå över till eftersök med hunden. Och hitta bra älgjakt.

Peter Ekeström , 3 mars, 2021