Juridik

Vad kan jag göra åt lösspringande hundar?

På min jaktmark är det en person som envisas med att gå med sina två hundar lösa, året runt. Jag har sett dem springa efter rådjur någon gång ibland, kortare sträckor. Även om de inte direkt jagar känns det som att det stör vår jakt. Jag pratar med hundägaren varje gång som jag ser henne. Men hon säger bara att hon visst får göra som hon gör och att hon alltid har gjort det, så hon vägrar att koppla hundarna.
Vad kan jag göra?
Börje

Svar:

Först och främst så har hon fel, hon får inte gå med hundarna lösa på din jaktmark. Grundläggande i lagen om tillsyn över hundar och katter är att hundar alltid ska hållas under sådan tillsyn att de förhindras att orsaka skador eller olägenheter. Att de jagar rådjur på er jaktmark är helt klart en olägenhet, så det är aldrig tillåtet.
Under perioden 1 mars–20 augusti gäller ännu striktare regler och då ska hundar, i marker där det finns vilt, hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa. I praktiken innebär det koppel, eller att ägaren kan garantera att hundarna inte går utom koppelavstånd.
Ansvarig myndighet för att utdela eventuella begränsningar, såsom koppeltvång eller annat, är länsstyrelsen. Det är alltså dit som du vänder dig i första hand för att åstadkomma en förändring om det inte fungerar att prata med personen i fråga.

Jens Gustafsson , 23 april, 2024