Vapen

Vad vet du om Sako L46 kaliber 7×33?

Jag köpte en Sako L46 kaliber 7x33 av en samlare för säkert 35 år sedan. Den har tillverkningsnummer 963 och -1946, och är i absolut nyskick. Har för mig att jag betalade 2 000 kronor för den. Jag har skjutit ett par skott på bana med den, och den är väldigt behaglig att skjuta med.
Har du något roligt att berätta om modellen/kalibern, Fredrik Franzén? Och har den något värde i dag?
Urban

Svar:

Under andra världskriget hade Sako fullt upp med att tillverka militära vapen och ammunition. Efter krigsslutet kom det naturligt nog inga nya order på sådant, utan de var tvungna att hitta en civil marknad. Det blev bland annat diverse maskiner och tillbehör för textilindustrin.
På jaktvapensidan hade man redan på tidigt 1940-tal tagit fram en enkel repeterstudsare för klena patroner som .22 Hornet och deras egen 7×33. Modellbeteckningen var L46. Den tillverkades i liten skala med stock av björk. 1946 var det dags att sätta den i serieproduktion. Först tillverkades 800, som utöver på hemmamarknaden såldes i Norge och Danmark. Även Frankrike och Belgien köpte en del. Den svenska marknaden var trög, vi hade våra bra och förhållandevis billiga Husqvarnastudsare i olika utföranden.
In på 1950-talet blev det hård konkurrens för tillverkningen av maskinerna för textilindustrin och den upphörde snart. Så något måste fylla tappet. Även om marknaden i Europa köpte L46-studsarna behövdes det större kvantiteter för att det skulle bli riktigt lönsamt. Sako koncentrerade sig då på den amerikanska marknaden. L46-studsarna modifierades något med stock av valnöt, en snyggare varbygel och den kamrades för patroner som .222 R och .218 Bee som var intressanta för USA marknaden.
Sakos historia i USA är intressant. En Jan Winter fick runt 1948 se en Sako L46 hos den stora amerikanska vapen-handlaren Abercrombie & Fitch i New York. Någon hade fått den från Europa, men visste inte vad det var och hade ingen ammunition, så den hamnade hos A&F. Winter köpte den och började studera den närmare. Trots den enkla björkstocken och den pressade plåtvarbygeln såg han att det var ett kvalitetsvapen. Han blev intresserad, tog kontakt med Sako och besökte fabriken i Riihimäki. Det slutade med att han blev generalagent för Sako i USA, som snart blev Sakos största marknad. Sako marknads-fördes inte som ett lågprisvapen, utan som ett kvalitets-vapen. Andra stora köpare blev Sydamerika och Australien. Fram till 1964 tillverkades mer än 100 000 Sako L46.
Det kan nämnas att L46 redan från början tillverkades med samma integrerade kikarfästen i lådringarna som Sako har haft sedan dess. De gick också att beställa med en diopter som satt i det bakre spåret för kikarfästet.
Patronen 7×33 togs fram av Sako i början av 1940-talet för L46-studsaren. Patronen tillverkades fram till runt 1980, jag vet inte exakt. Den skjuter en 5,1 grams kula med en utgångshastighet runt 700 m/sek. Den är klass 2 och fungerar bra på rådjur på moderata skotthåll. Jag har själv aldrig använt den till jakt, men en jägare i bekantskaps-kretsen använde den med framgång till vaktjakt på rådjur under rådjursexplosionen på 1980-talet.
Din Sako L46 med nummer 963 och -1946 är förmodligen från den första serien som började tillverkas 1946. Den har björkkolv och diopter som extra tillbehör, skicket tycks också vara mycket bra. Allt detta gör att den kan vara intressant för en samlare, det gäller bara att hitta denna person. Något värde i kronor kan jag inte ange.
I Widforss katalog från 1950 finns Sako L46 med, det är den nya modifierade modellen med “stock i amerikansk stil av utsökt valnöt”. Inställbar sikte för 100, 150, 200, 250 och 300 meter. Den finns i .22 Hornet, 7×33 Sako samt .222 R. Pris: 320 kronor. Diopter till dito: 25 kronor, kornskydd: 1,50 kronor. “På beställning kunna Sako-studsarna anskaffas med helstock. s.k. Mannlicherstock.”

Fredrik Franzén , 25 oktober, 2023