Juridik

Vems är ansvaret om min hund dödar en katt?

Jag bor i ett villaområde sedan snart 40 år och har en labradortik som är väldigt glad i att jaga katter. Vid generationsskiften hos grannarna har det flyttat in yngre människor som har katter som går fritt i området. Jag har en hög häck som är tät och där kommer hunden inte ut. Men vid entrén har jag ett staket som är en meter högt, och när katterna går förbi hoppar hon över staketet och jagar dem.
Vems är ansvaret om min hund skulle bita ihjäl en katt? Jag vet att det händer om hon får tag i en av dem, för hon är ganska snabb.
Claes

Svar:

De skador som din hund eventuellt orsakar har du ett strikt hundägaransvar för. Det spelar därför ingen roll om din hund är inhägnad eller ens kopplad, om den skadar någon annans katt är skadorna ditt ansvar. Att det är ett otyg med lösspringande katter, och att de borde hållas under bättre kontroll, spelar tyvärr ingen roll i sammanhanget.
Det finns ett rättsfall där en häst kom förbi en tomt där en hund stod inhägnad. Hunden skällde (fortfarande inhägnad) och hästen blev rädd och bröt benet. Trots att hunden var inhägnad på en tomt blev hundägaren skyldig att ersätta hästens skador – så strikt är alltså lagen.

Jens Gustafsson , 30 juni, 2021