Hund

Vilken allroundhund är bäst?

Jag jagar på ett antal mindre och halvstora marker i landets södra del. Rådjur, dovvilt, vildsvin och enstaka älgar står på menyn. Men också en del fågeljakter, som änder, duvor och gäss. Nu ska jag till slut skaffa en egen jakthund, eftersom jag framöver har gott om tid för det. Målet är en allroundhund och jag har funderat på spaniel, kleiner münsterländer, wachtelhund eller kanske vorsteh.
Med din erfarenhet av olika raser, vilken ras skulle du välja? Vilken är den bästa allroundhunden?
George

Svar:

Generellt är det där en jättesvår fråga. Du får olika svar beroende på vem du frågar. Jag tycker att du ska gå till dig själv, din egen erfarenhet, din egen känsla.
Men visst, nu får jag frågan, och mitt svar är enkelt. Jag skulle varje dag i veckan, och med tanke på hur du beskriver ditt sätt att jaga, välja rasen wachtelhund. Tveklöst.
Jag brukar pika wachtelhundsfolket om det där med en hundras som kan lite om mycket, men som inte är riktigt bra på något. Men det är bara för att retas. En rätt avlad wachtelhund, rätt fostrad och tränad, ja en bättre allroundhund – om du undantar de egenskaper som karaktäriserar den stående fågelhunden och grythunden – kan inte jag komma på. Jag jagar ofta med wachtelhundar och trivs bra med det. I de andra raserna som du räknar upp finns kanonbra hundar, som utan tvekan kan utföra alla de uppgifter i jakten som du vill. Men som jag ser det handlar det då mer om individer än om hela raserna. Vill du ha en så bra chans som möjligt att nå ditt mål med en allroundhund ska du börja ditt sökande bland valpannonserna på Svenska Wachtelhundklubbens webbplats.

Peter Ekeström , 4 november, 2020