Vapen

Vad vet ni om Baikal-hagelgeväret?

Min far har ett gammalt Baikal-hagelgevär i bockutförande och jag är lite intresserad av om ni har någon mer information om choker, tekniska egenskaper, skjutegenskaper med mera. Jag är mest intresserad av chokesystemet, tror jag. Det är svårt att tyda i piporna vad som finns där. Så mycket info som möjligt, helt enkelt.
Tillverkningsnumret är B01938 och kalibern är 12.
Någon mer info har jag tyvärr inte.
Anders

Svar:

Tyvärr är det alltför lite information för att jag ska kunna ge ett utförligt svar. Baikal tillverkade många olika modeller av bockhagelbössor, från det allra billigaste på marknaden upp till fina sidolås-lyxvapen. Tillverkningsnumret säger mig ingenting. I Jakt & Jägare nummer 12/2014 finns en utförlig artikel om Baikals vapen.
Du nämner att du är speciellt intresserad av trångborrningen. På skeetvapen som MC 6 och MC 8 hade Baikal en speciell borrning, Bell choke, eller säckborrning på svenska. För övrigt har Baikals jaktvapen helt normal choke, i kataloger anges den oftast som 1/1–1/2 eller 1/4–3/4. En vapensmed kan mäta trångborrningen i den aktuella bössan med ett speciellt mätverktyg.

Fredrik Franzén , 23 februari, 2024