Foto: Peter Ekeström
Jakt

10 tips om ansmygning

Fredrik Johansson är rutinerad jägare. När hunden Fabbe börjar skälla ståndskall vet han vad han ska göra. Här är hans 10 bästa tips.

1.

Ge hunden tid att skälla in sig på älgen. Vänta tills det verkligen är ett fast stånd. I upptaget och en stund efter kan mycket hända. Lär dig läsa hunden så vet du när både älg och hund står stadigt.

2.

Vinden är helt avgörande. Välj den allra säkraste varianten om du måste göra en kringgående rörelse. Det är bättre att lägga tid på att komma så rätt som möjligt i vind än att chansa på att snabbt komma till skott. Kolla vinden ofta under hela ansmygningen.

3.

Läs terrängen. Undvik att tvingas backa och göra om ansmygningen. Är du inte säker på vägen fram tar du reda på mer genom att på tillräckligt stort avstånd, så länge vinden är rätt, leta efter alternativ.

4.

Sätt ner fötterna i takt med hundens skallserier. Titta på varje ställe där du tänker sätta ner foten, i stället för mot ståndet. Undvik också släpljud när jacka och byxa dras mot grenar, det ljudet hörs långt och är fullkomligt onaturligt i naturen. En knäckt, torr kvist är inte lika störande om du efter ljudet är helt tyst en lång stund.

5.

Ta dig inte närmare än du behöver. Ser du en lucka där älgen visar sig då och då kan det vara klokt att stanna där läget kan komma.

6.

Älgar väljer gärna en tätning när en hund uppvaktar. Är det så tätt att du inte kan nå en plats för ett säkert skott utan att röja dig, välj ett läge där du har hört eller sett älgen göra ett utfall mot hunden. Chansen är stor att nästa utfall kommer på samma ställe, och där kan skottchansen finnas, inte minst eftersom hunden viker och springer undan utfallet.

7.

Ha alltid hunden i tankarna. Fundera på rikoschettrisker och skjut aldrig när hunden är nära bakom, under eller direkt vid sidan om älgen.

8.

Om din hund kommer och hälsar på mitt i ståndarbetet är du naturligtvis vänlig men helt tyst. När hunden tystnar och lämnar är älgens hela fokus riktat mot den försvinnande hunden.

9.

Det händer att en ståndad älg ger jägaren hur mycket tid som helst nära ståndet. Men äldre, rutinerade älgar har en tendens att fatta misstankar vid minsta tecken på fara. En fågel som omotiverat tar till vingarna eller tjattrar ilsket, till exempel. Ibland är det bättre att avvakta på lite längre avstånd och i stället vänta på en bättre chans.

10.

Glöm inte heller att vinden kan vara ostadig, den kan vrida runt kullar och annat i naturen. Kontrollera ofta varifrån det drar.

Det får ta tid att smyga in på ståndet. Missar Fredrik den här chansen kan älgen välja att gå undan långt. Hunden Fabbe är en rutinerad jämthund som inte sällan väljer tjurar framför älgkor, ungdjur och kalvar.