I Nordamerika ser 2021 ut att bli ett rekordår i fråga om människor som har dödats vid möten med björnar. Från april och till och med juli har fem personer mist livet i USA och Kanada. Det kan jämföras med fyra personer under hela 2020 och bara två 2019.
I jämförelse med andra dödsorsaker är det kanske inte många. Men för varje björnattack med dödlig utgång finns det hundratals där människan har undsluppit med större eller mindre skador.
– Det blir fler människor på jorden och det blir fler björnar på de flesta håll. Då ökar tillfällena när det kan bli konflikter, säger björnforskaren Jonas Kindberg som inför årets svenska björnjakt befarade fler incidenter på grund av den rekordstora tilldelningen och att fler jägare kanske jagade björn för första gången.
Åtta arter
På jorden finns åtta arter av björn och två av dem är kända för att aldrig ha krökt ett hårstrå på en människa, det vill säga jättepandan i Kina som äter mest bambu och glasögonbjörnen i Sydamerika. Men de övriga sex arterna har gjort det.
Den svenska brunbjörnen är samma art som den nordamerikanska brunbjörnen som ofta kallas grizzly. Grizzlyn är inte större än våra brunbjörnar, utan av samma storlek. De grizzly som lever vid kusten och äter fisk kan dock bli större. Ett exempel är Kodiakbjörnen i Alaska som till stor del lever på lax och kan bli ungefär lika stor som isbjörnen.
En intressant och viktig skillnad mellan brunbjörnar i Sverige och Nordamerika är att våra ”grizzly” är betydligt snällare mot människor än släktingarna i USA och Kanada. Brunbjörnar i våra trakter gör allt för att undvika människor och i huvudsak stämmer det som sjungs i visan: ”Han är inte farlig bara man är varlig.”
– Det är ett konstaterande att förhållandet mellan björn och människa är helt annorlunda i Nordamerika där björnarna generellt inte är rädda för människor. Det kräver helt andra åtgärder, och det blir fler skador och allvarligare skador, säger Jonas Kindberg.
Hur kan det vara så stor skillnad i beteende när det är samma björnar?
– Det är spekulation från vår sida men vi tror att vi haft ett selektionstryck i Europa, vi har jagat och skjutit björn i tusentals år. Bara de individer som undviker människor har överlevt. Det är det krassa, säger Jonas Kindberg.
I Nordamerika har inte samma jakttryck funnits. Människorna har varit nomader, och björnen har haft sina områden och människan sina.
Björnsprej rekommenderas i USA
Som björnforskare i Nordamerika är det krav på att bära björnsprej med chilipulver som har visat sig vara mycket effektivt för att avvärja en attack. Björnsprej är en allmän rekommendation i Kanada och USA för den som vill vandra i naturen där det kan finnas björn.
I en rapport från 2012, publicerad i The Journal of Wildlife Management, jämförs björnsprej med gevär som skydd vid en attack. Vid 133 attacker med björnsprej skadades bara tre personer, ingen avled. Medan 17 personer, som försvarade sig med gevär i 269 attacker, avled.
Forskaren Tom Smith menar i rapporten att det är en välgärning att spreja en björn ansiktet, för då tänker den sig troligen för nästa gång som den ser en människa.
Världens farligaste björn är dock varken grizzlybjörnen eller – som man kanske kan tro – isbjörnen, utan läppbjörnen som finns i Indien, Sri Lanka, Bangladesh, Nepal och troligen Buthan.
I den indiska delstaten Madhya Pradesh dödade läppbjörnen 48 människor och skadade 687 mellan åren 1989 och 1994. Med tanke på att den finns i ytterligare 18 indiska delstater och i flera andra asiatiska länder lär ingen annan björn komma i närheten av att döda lika många människor.
Läppbjörnen antas ha fått sin aggressivitet från en omgivning där den ständigt hotas av tigrar och leoparder och ständigt är beredd till försvar genom anfall.