En björnåtel får inte anläggas förrän drygt en månad innan jakten börjar den 21 augusti. Foto: Christer Lindberg
Jakt

Åtling – björnjaktens gråzon

Björnjakten närmar sig och därmed också den gråzon som handlar om åtling. Jämtland får i år skjuta 220 björnar och väntas åtla på förra årets rekordnivå: 107 lagliga åtlar. Men sannolikt upprepas även förra årets gåta. Trots rekordmånga åtlar sköts bara två björnar vid åtel.

En förklaring till att ytterst få björnar skjuts vid åteln kan vara att björnarnas mattider och den tillåtna jakttiden inte sammanfaller. Björn äter oftast på natten men får bara jagas på dagen, en timme före soluppgången och fram till två timmar före solnedgången.

– Räv och vildsvin får du jaga på nätterna och det är en framgångsrik åteljakt, säger Emma Andersson vilthandläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

Björnens mattider är förstås ingen nyhet för jägarna. Ändå har intresset för åtling ökat de senaste åren.

– Det blir fler björnar, intresset för björnjakten ökar och då ökar intresset för åtling. Vi tror att nivån blir ungefär som i fjol, säger Emma Andersson och tillägger att alla ansökningar om åtlar som uppfyller kraven godkänns av länsstyrelsen.

Sedan finns förbudet mot att släppa hund vid åtel. Ett i jägarkretsar omdiskuterat förbud.

– Det bidrar till stor osäkerhet eftersom många björnar som fälls har åtelmaterial i magsäcken, säger Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent på Jägarnas Riksförbund.

Han säger att björnar vandrar över stora ytor varje dygn. Det är alltså troligt att en björn besöker åtlar som alla jägare inte känner till. Risken finns därmed att bli oskyldigt misstänkt för otillåten jakt från åtel.

Jägarnas Riksförbund har längre krävt att förbudet ska hävas.

Välkommen ändring

Emma Andersson säger att länsstyrelsen i Jämtland inte ser någon anledning till att det ska vara förbjudet och har i två remissvar till Naturvårdsverket skrivit att den önskar att det ska vara tillåtet att släppa hund vid åtel vid jakt på björn. 

– Det är svårt för oss att kontrollera efterlevnaden av förbudet. Du släpper hunden och om grannen har en åtel är det inte konstigt om hunden tar upp spår där. Det blir en gråzon, säger Emma Andersson.

Enligt henne är det troligt att det blir tillåtet att släppa hund vid åtel redan nästa år, till jakten 2023. 

– Naturvårdsverket ser över föreskrifterna, säger hon.

Det kan betyda att myndigheten gör en rejäl kovändning i frågan. Tidigare har Naturvårdsverket föreslagit att hund som används vid björnjakt inte ska få släppas närmare en åtel än 1 000 meter.

– En ändring skulle vara ett väldigt välkommet besked, säger Jens Gustafsson.

Han tillägger att det vore ett viktigt steg mot en juridiskt säkrare björnjakt. Då skulle jägare inte längre kunna bli beskyllda för jaktbrott om hunden har råkat springa till grannens åtel för att ta upp björnspåret där.

Men det finns fler gråzoner runt björnjakt och åtlar. En sådan är svårigheten att skilja mellan en björnåtel och en rävåtel.

Räv får åtlas året runt och jagas hela dygnet, medan björn bara får åtlas en dryg månad före jaktstarten. Björnåteln ska vara bortstädad senast tio dagar efter jaktens slut.

Syftet med åtlingen är att få björnarna att hålla sig kvar i området. Foto: Christer Lindberg

Björnen är misstänksam

Enligt en björnjägare, som vill vara anonym, är det alldeles för kort tid för att björnen ska få vanan att gå till åteln. Därmed fungerar den lagliga åteln inte särskilt väl.

Illegala åtlar för björn förekommer och 2019 fälldes en 26-årig jämtlänning för att ha anlagt en sådan. Han dömdes till 17 500 kronor i böter.

– Vi upptäcker illegala åtlar mer eller mindre varje år vid björnjakten, säger Emma Andersson.

Hon tillägger att bara för att det är en åtel i skogen betyder det inte att den är olaglig.

– Du får ju anlägga en åtel för att jaga räv, säger hon.

Ett tydligt tecken på att en upptäckt åtel ligger utanför de lagliga ramarna kan vara innehållet i den. Om det ligger bröd, frityr-
olja, melass, godis eller slaktrester från gris, får eller ren på platsen är den olaglig oavsett vilket djur som den är avsedd att locka.

Jägaren som vill vara anonym säger att en åtel för björn behöver anläggas redan i maj om den ska fungera bra. Björnen är misstänksam och det tar tid för en björn att lita på en åtel.

– Björnen lär sig snabbt att känna igen den person som fyller på. Om personen byter bil blir björnen misstänksam och det dröjer längre innan den går fram, säger jägaren.

Han beskriver hur den tidiga och illegala åtlingen fungerar som en stamkrog där björnen känner sig bekväm och gillar maten.

Syftet med åtlingen är dock inte att skapa skottläge på björn. I stället handlar det om att få björnarna att hålla sig kvar i området inför jakten. Foto: Christer Lindberg

”Ingen vill skjuta en björn som äter”

Syftet med åtlingen är dock inte att skapa skottläge på björn. I stället handlar det om att få björnarna att hålla sig kvar i området inför jakten.

Här kan lockelsen komma att bjuda på något extra. Björnar är som människor intresserade av det som smakar sött. Men det kan också handla om att odla havre, som är ett tillåtet foder i en björnåtel. Eller att i blåbärsriset slänga ut hundmat, som är svårt för en människa att upptäcka men som inte missas av en björn.

Varför skjuts så få björnar vid åtel?

– Det finns ingen jägare som vill skjuta en björn som står och äter. Vad är det för jakt? Om man väntar ett år på björnjakten så är det inte den typen av skott som man önskar. Det är den riktiga jakten med hund som är intressant, säger jägaren.

Med åteln kommer ofta en åtelkamera och många jägare har vittnat om hur sådana tar närbilder på björnnosar som undersöker dem.

– De som lägger ut mat grejar ofta med kameran och då luktar kameran mat. Björnar har ett extremt luktsinne, förklarar jägaren.

Från USA kommer en historia om hur jägare utan kamera kan veta om björn har besökt åteln. En stubbe sågas av, toppen blir ett lock och botten gröps ur. Där läggs maten. Om toppen ligger på sidan vet jägaren att björn har varit där. Inget annat djur skulle orka.

Från samma kontinent kommer historien om jägaren som ser hur björnen lyfter hela fatet med melass och dricker direkt ur det.