Foto: Shutterstock
Jakt

Det perfekta skottet handlar om psykologi

Tänk dig två jägare. Båda har exakt samma yttre förutsättningar. De har samma vapen och samma ammunition. De har tränat lika mycket på skjutbanan och de har samma grundkunskaper om jakt och vilt. De kommer att få exakt samma skottchans på nästa jakt. Men bara en av dem kommer att fälla bytet. Det handlar om psykologi.

Vi jägare har i alla tider vetat hur viktigt det är med övningsskytte. Med serie efter serie av rabbit, höga fasaner och löpande klövar förbereder vi oss för jakten. Några nöjer sig med tre, fyra skott på en burk. Men är det verkligen på skjutbanan som framgången avgörs? Är det rentav så att mina resultat på banan är en liten del av något större? För att spetsa till det: Sitter det välriktade, skonsamma skottet i skallen – min egen – och inte i avtryckaren? 

Jag ringer min vän, psykologen, han borde veta. Efter en stunds prat berättar han att han nyligen har pratat med en professionell pokerspelare. Det visar sig att pokerspelarens lediga stunder upptogs av tankar på hur man skulle kunna få koll på alla de där momenten som sannolikt kommer, men som alltid kommer som en överraskning. Låt säga ”tvekan”, eller varför inte ”rädsla”? En professionell pokerspelares framgångar ligger i att kunna bemästra dessa stämningar samtidigt som han fullföljer sina planer med korten. Utan att låta sig påverkas negativt av det som händer under spelets gång. Bingo!

Mentalt förberedd lyckas bäst

Samma sak gäller för dig som jägare. Det lyckade skottet är beroende av att du både har god förtrogenhet med vapnet (skjutbanedelen), och att du kan bemästra de faktorer som kan påverka själva skjutsituationen (den mentala delen). Det kan tyckas självklart, men hur många av oss tänker på det innan vi kramar avtryckaren? 

– De flesta missar nog den sortens förberedelser, trots att de är minst lika viktiga som att träna på banan. Om du vill utveckla ditt skytte är det precis samma sak som om du vill utvecklas som pokerspelare. Du måste redan i förväg tänka igenom för att kunna kontrollera och fokusera. Det där handlar om mental träning, säger psykologen.

Jag pratar också med Jan Alriksson, som under sitt yrkesliv har coachat flera av våra toppidrottare. Han har också använt exakt samma träningstekniker på chefer i näringslivet. Och han bekräftar att det är den mentalt förberedde jägaren som lyckas.

Rätt målbild

– Det handlar väldigt mycket om att du måste ha rätt målbild när du väl står framför viltet. Den kommer inte av sig själv, utan den är ett resultat av att just du har bestämt din målbild och jobbat med den. 

– Det är målbilden som hjälper dig att fokusera. Den som har en annan bild i skallen, till exempel bilden av den förra skadeskjutningen, kommer att missa även nästa gång. Hjärnan fastnar oerhört lätt i bilder och agerar sedan efter dem. Men vi kan alltså själva bestämma hur bilderna ska se ut, fortsätter Jan Alriksson.

Men vad är då en målbild? Jan Alriksson menar att målbilden svarar på frågan: ”Hur skulle jag som jägare vilja vara om jag skulle fungera optimalt – i dag och framöver?” Det är just den bilden som man ska bygga i förväg och som man sedan kan plocka fram under alla de där stunderna av väntan på att något ska hända. Om jag inte tecknar den där bilden medvetet och laddar den med positiva nyanser, kommer hjärnan hos de flesta av oss att välja en färdig, relevant bild – inte sällan negativ. Helt enkelt därför att negativa känslor fångar hjärnan eftersom de är starkare. Och då bommar vi. Sedan finns det olika tekniker för att göra bilden verklig sekunderna före skottet.

Lär dig fokusera

Ett bra sätt att lära sig att fokusera/tränga undan tankar är att kombinera teknisk och mental träning.

  • Skjutbaneträningen ger rutin för hjärnan. Den kan tänka på annat i skarpa lägen. Dessutom tror hjärnan faktiskt att den har varit med om det skarpa läget tidigare – tack vare att den har varit med på skjutbanan.
  • Lär dig att hantera din målbild som ett redskap. De flesta tekniker går ut på att lura hjärnan att använda den bilden av sig själv. Om du till exempel medvetet tänker igenom din målbild varje gång som du äter en chokladbit på passet, så räcker det till slut med att du känner doften av choklad för att hjärnan ska sätta i gång att jobba efter målbilden. Det kallas ”ankring” på coach-språk och det är förbluffande effektivt.
  • Lär dig att använda muskulär avslappning. Forskningen vet att hjärnan lättare ser de positiva alternativen i varje läge (till exempel din egen målbild) om din kropp är avslappnad. Träningsprogram för detta finns nära dig, i din smartphone. Sök på ”avspänning”.

Bygg din egen målbild

Det där med målbild handlar i första hand om att bygga en positiv bild av hur du skulle vilja vara som jägare, kanske just i det aktuella läget. Låt oss välja att se ”en kunnig jägare som också är helt säker på att göra precis rätt i avgörande tillfällen”. För att fylla den bilden med innehåll, tänker du dig nu igenom följande steg och du väljer medvetet positiva tankar:

  • Hur skulle jag vilja fungera för att leva upp till målbilden? Vad krävs till exempel av mig för att kunna göra ”precis rätt i avgörande tillfällen”? Bestäm dig för vad som gäller.
  • Vad har jag för resurser för att lyckas med detta? Tänk till exempel på att du har ett nytt kikarsikte, att du har mycket tålamod och att du alltid har haft en blixtsnabb reaktionsförmåga. 
  • Hur skulle en resursutveckling se ut för mig som jägare? Är det kanske läge att justera kolven? Kan jag bli ännu mer tålmodig? Bör jag bli ännu duktigare på att skilja en kviga från en ko? Gå sedan hem och jobba med de här sakerna, så kommer du snart att känna att du faktiskt är på väg mot din målbild. De här stegen blir en konkret och självuppfyllande del av målbilden.
  • Hur hanterar jag hinder och problem? Är jag lättstressad? Reagerar jag med ilska i trängda lägen? Kartlägg dina förutsättningar att leva upp till målbilden. Var ärlig mot dig själv. Fokusera sedan på dina goda egenskaper och jobba på sikt med att åtgärda de sämre, då kommer hjärnan att använda de goda när det verkligen gäller.

Läs psykologens 4 bästa tips om hur kan kontrollera skyttet.