Jakt

Mikael El Masri, Libanon:

”En arab med vapen väcker fördomar”

Mikael El Masri, 38 år, var bara en baby när han kom till Sverige med sin familj från Libanon. Både på mammas och pappas sida har det jagats fågel i det forna hemlandet och som vuxen har Mikael deltagit i jakter där.

– I Libanon kan vem som helst över 15 år köpa vapen över disk. Sedan är det bara att ge sig ut och jaga med sin hagelbössa. Man får jaga fritt, men samhället är korrumperat. Så om man har en hög ställning, status eller goda kontakter har man tillträde överallt. Jakten är dock inte stor i Libanon, det finns runt 500 seriösa jägare, berättar Mikael, som när han var i 30-årsåldern ville börja jaga även i Sverige.

Han visste ingenting om svensk jakt eller vad som krävdes. Av en slump läste han en annons om en snabbutbildning. Lite naivt trodde han att om han bara tog jägarexamen så skulle alla dörrar öppnas sig. Men det visade sig att Mikael snarare behövde slå in dörrar för att komma någon vart. Det var dyrt och svårt att komma med i ett jaktlag kring Stockholm, eftersom allt bygger på kontakter.

En annan anledning till att det tog lång tid att komma in i gemenskapen tror han berodde på hans namn och utseende.

– När jag bytte från Mohamad till Mikael blev det lite lättare, eftersom jag talar perfekt svenska och är svensk. Men mitt invandrarutseende väcker fördomar. Vill vi verkligen ha en arab i vårt jaktlag? säger Mikael med ett skratt.

”När jag bytte från Mohamad till Mikael blev det lite lättare, eftersom jag talar perfekt svenska och är svensk. Men mitt invandrarutseende väcker fördomar. Vill vi verkligen ha en arab i vårt jaktlag?”

Mikael El Masri, Libanon

Han tillägger att fördomarna också kan handla om sneda blickar om han exempelvis kommer med en ny Blaser. Om han som invandrare har dyr utrustning tänker nog många att han har kommit över den på olagligt sätt.

I dag är Mikael viltvårdare, jaktledare och eftersöksjägare och känner sig accepterad och uppskattad. Men det har krävts mycket arbete och envishet att nå så långt.

Hans ingång till jakten kom via kortjakter på Haninge kommuns marker söder om Stockholm. Där kom han i kontakt med andra jägare, fick mer erfarenhet och lärde känna jaktledare. Men det var först när han skaffade en jakthund som levererade som han kom in i värmen på riktigt. Då blev han plötsligt väldigt efterfrågad och i dag föder han också upp tax i Uddadrevets kennel.

– Jag jagar numera i stora delar av landet, det är ofattbart bra. Artrikedomen i Sverige är stor och att förvalta skog och vilt är vår viktigaste uppgift som jägare, konstaterar Mikael.

– En dröm är att i framtiden kunna jobba med jakt på heltid. Jag har varit drivande i att sänka trösklarna för bland annat tjejer och nya jägare så att fler får chansen att vara med och jaga utan att det ska behöva kosta massor. Det tycker jag är en jätteviktig fråga!