Konservator Jan Ohlsson lägger sista handen vid den vackra kronhjorten.
Jakt

Förbered för fin trofé

Många jägare vill låta det fällda viltet bli till en fin trofé. För att få bästa resultat är det bra att tänka och göra rätt redan i skogen. Läs konservatormästaren Jan Ohlssons goda råd.

Om du efter en extra lyckad jaktdag vill föreviga minnet av stunden med ett fint montage är det viktigt att agera rätt från start. Du kanske vill göra ett bogmontage av något slag eller bara ta tillvara och bereda skinnet.

Dessvärre händer det att man står efterklok i slaktboden då det är för sent att få till en fin trofé på grund av slarv eller ovarsamhet.

Lägg därför ner lite extra möda och tanke i förväg för att till slut få ett bra resultat. Redan på skottplatsen bör du bestämma dig för hur och vad du ska göra med den eventuella trofén. 

För att lära mer om hur man hanterar och tar tillvara det skjutna viltet på rätt sätt besökte Jakt & Jägare en av våra mer framstående konservatorer, Jan Ohlsson på Trofédepån utanför Karlstad, som gärna delar med sig av sin kunskap. 

– Har du bestämt dig för att spara djuret till en trofé, men är osäker på hanteringen, blir mitt råd att ta kontakt med en konservator omgående. Jag har genom åren sett många potentiellt fantastiska troféer som har varit näst intill omöjliga att hantera på grund av dåligt förarbete, säger Jan Ohlsson.

Det är lätt att det uppstår skador redan när du transporterar ut djuret ur skogen. I möjligaste mån bör du transportera djurkroppen så skonsamt som möjligt med vagn eller pulka för att undvika sand och grus i pälsen eller att djuret får släpskador. 

Vänster: Ett montage i hemmet påminner dagligen om en lyckad jaktdag. Höger: Beredda skinn hänger i spänn.

Flå så fort som möjligt

Jan tipsar också om att flå så fort som möjligt.

– Det är viktigt att vara snabb i hanteringen. Ju varmare det är desto tidigare behöver flåarbetet starta, säger han.

– Lägg tid på arbetet och var noggrann så att det inte blir onödiga snitt i skinnet. Och tänk på att få bort så mycket fett som möjligt så att det inte härsknar. Använd riktigt vassa knivar så att det inte blir hack i flåsnitten.

Jan berättar att det vanligaste felet många gör som vill ha ett bogmontage är att de sparar för lite skinn. 

– Man ska ta med en bra bit av skinnet ner på bröstet. Ta hellre lite för mycket än för lite. Den vanligaste tumregeln för klövvilt är att flå en decimeter bakom frambenen och en decimeter ner på benen. Då får man med skinn så att det räcker till ett fint montage.

Han påpekar också att hundar ska hållas från ett fällt vilt eftersom ett pälsryckt skinn är svårt att laga.

Om du själv ska ta vara på din trofé för att göra ett hornmontage tipsar Jan om att man bör undvika att såga skallen på fri hand. Han rekommenderar i stället att man använder en sågmall som finns i de flesta välsorterade jaktbutiker. 

Ett bra blekmedel behövs också för att göra skallbenet vitt, men som privatperson kan det dessvärre vara svårt att få tag på sådana. Det vanligaste blekmedlet är vätesuperoxid med hög koncentration. 

I en kreativ konservators verkstad är mycket på gång samtidigt.

Så hanterar du viltet rätt 

Efter skottet, tänk på att:

  • transportera viltet så skyddat som möjligt från skottplatsen. 
  • vara rädd om trofén och undvika sand och grus i pälsen.
  • inte låta hundar bita och slita i skinnet.
  • inte låta varma djurkroppar ligga för länge mot varandra utan god ventilation.
  • kniven som används är riktigt vass.

I slaktboden, tänk på att:

  • ta god tid på dig vid flåning och se till att allt fett tas bort.
  • skinn och huvud inte klarar lång tid utan hantering trots tillgång till kylrum. Feta djur härsknar fort även om de får ligga i en frys.
  • om du ska göra ett bogmontage lägga flåsnittet i nacken och ut över ryggen.
  • lämna huvud och tassar oflådda.
  • kyla skinnet snabbt så att det inte surnar.
  • skinnet inte får hänga för länge i kylrummet. Normalt klarar det en vecka, men om längre – ta kontakt med konservatorn.
  • skinnet är helt fritt från kött och fett innan det saltas och att det saltas ordentligt före transport och beredning. Använd stensalt och gnid in det väl. 
  • det endast är mindre skinn som går att frysa. Från små pälsdjur till dovhjort. 
  • det inte går att frysa saltade skinn. Saltet gör ingen verkan och skinnet fryser inte.
  • rulla eller vika skinnet med köttsida mot köttsida. Lägg skinnet i en kraftig påse. 
  • packa och isolera väl före frakt till konservatorn.
Jan kan konservera fåglar från både hav och land.