Foto: Göran Wikström Fjälljakten är något av det mest sinnliga som nordisk jakt kan erbjuda.
Jakt

Planera fjälljakten i god tid

Storlagen natur med vidunderliga vyer – fjälljakt ger en riklig belöning i skönhet, och förhoppningsvis även i jaktlycka. Men denna jakt ställer också höga krav på både jägare och hund. Vi berättar hur du förbereder dig, och för det är sommaren bästa tiden.

När ripjakten startar den 25 augusti är det många jägare som söker sig till fjällens underbara jaktmarker tillsammans med sina hundar. Det finns både rutinerade fjälljägare och de som reser långt för allra första gången.

Det existerar knappast någon annan jakt i Sverige som erbjuder en mer storslagen natur med vidunderliga vyer, höga berg, djupa dalgångar och glittrande fjälljokkar med kristallklart dricksvatten. Men det finns heller ingen annan jaktterräng som är så fysiskt utmanande för både hund och jägare. Fjällvädrets skiftande karaktär tillsammans med en jakt som ofta sker i en svårorienterad terräng utan vägar, stigar och markerade leder är exempelvis något som jägaren måste beakta. Vädret i fjällen kan vara tufft och snabbt slå om från solsken till hård vind med regn, snö och tät dimma även i slutet av augusti. 

Oavsett om man reser långt eller har nära till fjällmarken vill jägaren alltid få ut så mycket som möjligt av jaktdagarna. Därför gäller det att noga planera sin resa. Sommarmånadens ledighet är för många inte bara avkoppling, utan den perfekta tiden för att förbereda sig och sin hund inför den kommande höstens utmaningar. 

Bland det viktigaste är att se till att både hund och förare har tillräcklig kondition för att orka med långa dagsturer i det kuperade landskapet. Jägaren ska orka bära geväret, som väger omkring tre kilo, samt ammunition som räcker även för några bomskott.

Med hjälp av en båt kan jägaren ofta ta sig till fina fjällområden. Båtens botten bör täckas med isolerande liggunderlag för att skydda hunden. Kylan kan bland annat orsaka vattensvans.

Tungt att bära

I jaktryggsäcken för dagen packas också det allra nödvändigaste för en jaktdag som lätt kan bli tio timmar lång. Termos, stormkök, lunchlåda, karta, kompass, första förband, vattenflaska, tändstickor, kaffe, regnkläder samt mat och ett värmetäcke till hunden. De skjutna ripornas vikt ska heller inte förringas. Ganska snabbt kan ryggsäcken väga upp mot tio kilo.

Viktigt inför fjällresan är också att jägaren vet med sig att hunden aldrig förföljer klövvilt. Renar finns på fjället och en hund som ofredar dessa djur får under inga som helst omständigheter släppas lös.

Eftersom det generella löshundsförbudet sträcker sig fram till den 20 augusti blir det svårt att hinna träna hunden fullt ut under jaktliga förhållanden där den får springa lös i olika sorters terräng. Här gäller det därför att bygga upp hundens muskler och kondition på annat sätt. 

Låt hunden följa med på cykelturer, börja med korta rundor och öka sedan längden succesivt. Låt hunden trava sakta från början, gärna på grusvägar eller skogsstigar och inte på asfalt. Det viktiga är att man förlägger cykelturerna till när det är svalt ute, och därför är tidiga morgnar och sena kvällar att föredra. En hund kan lätt bli överhettad och faktiskt dö om träningen sker under alltför varma sommardagar. 

När hunden börjar bli lite mer tränad kan man sätta på den en sele med en expanderbar draglina, vilket gör att hunden får kämpa lite mer, gärna i uppförsbackar. Hundens kondition och muskler ökar snabbt när kroppen belastas. 

Tältlivet är mysigt. Som jägare sover man aldrig lika bra som i ett tält efter en lång jaktdag.

Träning för hund och jägare

Har man en väldresserad hund kan man uppsöka ett sandtag där man vet att inget vilt befinner sig och köra korta och långa inkallningsövningar. Att springa både uppför och nerför i sand är mycket effektiv träning för hundar. 

En allsidig och variationsrik träning är alltid bäst, men glöm inte att ge hunden ordentligt med vätska under och efter träningen. Man kan enkelt hålla koll på hundens urin, ju mörkare färg desto sämre vätskebalans har den. En hund som har dålig ork under jakten har ofta fått för lite vätska. Även om hunden har tillgång till vatten i bäckar under jaktdagen, så kanske den inte alltid tar sig tid att dricka.

Det viktigaste med all träning är att försöka efterlikna de rörelser och stimulera de muskelgrupper som hunden kommer att använda vid praktisk jakt. Under de allra varmaste sommardagarna när även nattemperaturen är hög passar det bättre med simträning. Träningen försöker man göra till något lustfyllt och roligt. Träna gärna tillsamman med flera hundar. 

Många hundförare glömmer lätt bort att börja vänja jakthunden vid ett högenergifoder före jakten, vilket kan ta upp till två månader. Hundens främsta energi kommer från fettet. Välj ett lättsmält högenergifoder från någon välkänd tillverkare och börja blanda ut den vanliga maten med det. 

När det gäller träning för jägaren själv är ett värdefullt tips att ta långa promenader med en välfylld ryggsäck på ryggen. Det viktiga, som med hundens träning, är att vänja kroppen vid sådan belastning som kommer att ske under jakt. Promenera med vandringskängorna, som ska vara ordentligt ingångna och gärna med höga skaft anpassade för kuperad och våt terräng. Strumporna är också viktiga – de ska helst vara gjorda av ull och sakna sömmar eller kanter som kan orsaka onödigt skav. 

Ett helikopterlyft är ett bekvämt sätt att transportera sig ut till jaktmarken. Då kan jägaren ta med sig lite extra packning som annars är svårt vid en längre vandring.

Färdplan och boende

Hur man tar sig ut till jaktmarken är en smaksak. Ofta ligger de bättre ripdalarna en eller ett par mil från närmaste väg. Väljer man, som jag ofta gör, att vandra ut med full fjällpackning och bära med sig tält med mera för en hel veckas jakt, krävs ännu bättre förberedelser. Hundarna ska förslagsvis klövjas och bära med sig sin egen mat. 

Förutom att vandra till fots kan det kanske vara aktuellt med flyg med helikopter, sjöflygplan eller att bli transporterad med båt till något lämpligt ställe och därifrån kanske bara vandra en kortare bit. Allt detta måste planeras och bokas i god tid. 

Hur vill man bo på fjället? Enkelt men mysigt i ett tält, eller i en stuga med bekvämligheter? Ofta kan helikopterföretagen som skjutsar ut jägarna i fjällvärlden känna till någon stuga som hyrs ut. 

Är man helt novis som fjälljägare, och inte känner någon rutinerad kamrat som följer med, kanske det allra bästa är att kontakta en lokal jaktguide. 

Riptillgången i fjällkedjan kan variera kraftigt från år till år. Dessutom är variationen stor mellan olika fjälldalar längs fjällkedjan. En förutsättning för bra jakt är i första hand att hitta de områden som för dagen hyser gott om dalripa. Guidens kunskaper om fjället, jakten och om riptillgången ger bästa möjliga förutsättningar för en lyckad jakt utifrån jägarens egna förutsättningar. 

På förhösten trycker riporna ofta hårt för hundarna och skotthållen blir korta. Välj fina hagel i kombination med öppna choker i pipan.