Foto: Peter Ekeström Drömmen är att få jaga på en egen mark, att vara en del i ett jaktlag. Dit kommer du genom engagemang och egen kraft. Lär känna andra jägare. Det gör du bäst genom att delta i föreningslivet.
Jakt

Så hittar du jakt

Vissa saker förändras inte särskilt mycket. Som exempelvis en nybliven jägares möjligheter att hitta jakt. Det handlar framför allt – i dag som i går – om kontakter, om att känna redan etablerade jägare. Var i landet man bor spelar också roll. Men det finns genvägar, inte minst tack vare internet.

Det var enklare förr, eller snarare mer självklart. Nya generationer lotsades in i jakten av släkten. Å andra sidan var det svårare för dem som inte hade jakten i familjen och som bodde i städer, utan direkt kontakt med landsbygden. För ett verktyg som faktiskt gör stor skillnad nu, jämfört med då, är internet.

En nybliven jägare som inte har jakten i släkten kan med några enkla knapptryck börja söka efter möjligheter, öppningar, chanser. Det är nästa steg som kräver mer. Ta kontakt, ställ frågor, var vetgirig. Erbjud dig att hjälpa till med allting runt den praktiska jakten, som exempelvis utfodring, passröjning och viltinventeringar.

Ditt sökande efter möjligheter tillsammans med ett äkta engagemang kan leda till att du vinner det allra viktigaste – du får kontakter.

Två trösklar för många nya jägare som bor i eller nära storstäder, och i områden som Skåne och Mälardalen, är arrendepriser och kötider. Ju närmare stora städer, desto större efterfrågan på jakt.

Därför kan det vara klokt att leta jakt i andra områden, i eller närmare glesbygd. Det innebär förstås en massa restid, men det ger å andra sidan erfarenheter och rutin, och ännu fler kontakter. I landets norra delar jagar inte enbart jägare som bor där. Inför jaktpremiärer på björn, älg och fågeljakt lastar många jägare bilarna fulla för ett antal jaktdagar i norr. Ofta har dessa jägare också jakt på sina hemmamarker. Lär du känna dessa i norr, och om du visar intresse och engagemang, så ökar dina möjligheter att få gästjaga på andra marker.

Allt handlar alltså om kontakter. Här listar vi möjliga vägar dit. 

Bli medlem

Ett av de bästa sätten är att bli medlem i en stor organisation med utbredning över hela landet. Sök på webbplatsen jagarnasriksforbund.se. Där hittar du kontaktuppgifter till lokala avdelningar.

Förbundet arrangerar träffar och utbildningar anpassade för alla jägare, både nyblivna och erfarna. I förbundet finns förstås mycket kunskap, men också tips och råd för nybörjaren. Dessutom är många jaktskyttebanor kopplade till förbundet. Just jaktskytte är en bra väg till att hitta nya kontakter. Ovanpå det handlar praktisk jakt om att kunna hantera jaktvapen bra. Ju mer du tränar på banan, desto bättre skytt blir du. Två flugor i en smäll, alltså: Bättre skytte och nya kamrater som jagar. De kontakterna kan faktiskt ersätta avsaknaden av jaktmöjligheter i den egna släkten.

Lokala föreningar behöver engagerade funktionärer på olika nivåer och med olika ansvarsområden. Var aktiv och erbjud dig att hjälpa till.

Du kan också engagera dig i skytteföreningar, där det nästan alltid finns jägare. En annan väg är att kontakta något av de mindre företag som erbjuder kurser i hagel- och/eller kulskytte för jägare. Prata också med de jaktbutiker som du har i närområdet, där brukar det finnas information om alla möjliga typer av vidareutbildningar för nyblivna jägare. Jaktbutiker brukar vara ett slags centrum, en mötesplats där jägare träffas och pratar länge.

Många föreningar som driver jaktskyttebanor heter jaktvårdsförening. Sök på internet.

Skogsbolagen

De stora skogsbolagen vill att det ska jagas på deras marker. Det händer att bolag som SCA, Holmen och Sveaskog har speciella erbjudanden till unga jägare som lotsas in i jaktlag. Ofta får ungdomar också rabatt på det som jakten kostar.

Viltvårdsområdena

I många viltvårdsområden, framför allt norrut i landet, kostar det inte mycket att lösa jaktkort för längre eller kortare perioder. Framför allt handlar det om småvilts- och fågeljakt på stora arealer.

Sök på nätet med de tre bokstäverna vvo och ditt län. En annan väg är att prata med länsstyrelserna, där finns alla fakta om länens viltvårdsområden.

Forum på nätet

Gå med i Facebookgrupper, följ erfarna jägares Instagramkonton. Där finns absolut guldkorn, och det händer att det uppenbarar sig erbjudanden om jakter eller del i ett jaktlag. Men det är också läge att vara uppmärksam och sortera en del i allt som skrivs i dessa forum.

Ber någon som du inte känner, eller som du inte kan kolla referenser på, om pengar för jakt i förskott, kan det vara dags att hissa varningsflagg. I ett forum kan du också själv lägga ut en förfrågan om jaktmöjligheter. Och JRF-medlemmar kan annonsera gratis på Jakt & Jägares Jägarmarknaden, som finns både i webbtidningen och i varje tryckt nummer.

Hundarna

Om du har en hund som du vill börja jaga med är den bästa vägen genom jakthundsklubbarna. Du kan också gå en kurs i exempelvis viltspår, apportering eller lydnad för jakthundar. Där hittar du likasinnade – och kontaktnätet växer.

Ta direktkontakt

För en nybliven jägare handlar det, vilken väg man än väljer, om att vara aktiv. Ta kontakt. Inte bara med föreningar och klubbar, våga ställa frågan direkt till markägare och jakträttsinnehavare i området där du bor. Erbjuder du dig att hjälpa till med allt jobb som ska skötas runt jakten, utan att kräva för mycket, då ökar dina chanser definitivt.

Många jaktlag kan behöva ett par extra händer när torn ska resas, vinterfoder köras ut, slaktboden renoveras och älgar styckas. Framför allt ungdomar som vill lära sig mer och som har målet att börja jaga, ses av många jaktlag som en tillgång. Den vägen blir samtidigt ett slags lärlingsplats.

Gå kurser

Utbudet av kursverksamhet i allt som har med jakt att göra hittar du också på nätet. Jaktskytte förstås, men också kurser i styckning, viltvård och viltkunskap med mera. Där träffar du andra jägare, nyblivna och erfarna. Där kan du börja bygga ett kontaktnät.

Köp jakt

Numera är utbudet av kommersiella jakter stort. Du kan köpa en dags säljakt, drevjakt, andjakt, ja det går att hitta småföretagare som säljer de flesta typer av jakt i Sverige. Då handlar det förstås om pengar, men det kan samtidigt vara ett bra sätt att enkelt få prova olika jaktformer.

Det finns också företag som erbjuder ”nybörjarjakter”. Ofta innefattar en sådan jaktdag eller jakthelg samtidigt utbildning i hela jakten, från viltkunskap till allt efter skottet som sker i slaktboden.

Sök på nätet

Börja med att söka fritt med orden ”någonstans att jaga”. Som svar får du minst tio sidor fulla med alternativ. Här är en lista på ytterligare sökord som kan leda dig rätt:

  • ”lediga arrenden jakt”
  • ”dagkort jakt”
  • ”ledig jaktmark”
  • ”boka jakt”
  • ”hitta jakt”