Duva i örtsmör med primörer och rödvinssky
Örtsmöret och rödvinsskyn kan förberedas i god tid. Smöret vispas däremot ner i skyn strax före servering.
Gör så här:
1. Värm ugnen till 200°. Skölj duvbrösten i kallt vatten. Torka dem torra med hushållspapper och lägg dem i en ugnssäker form.
2. Hacka örter och vitlök grovt till smöret. Lägg dem i en mixer tillsammans med smör och salt. Mixa till ett grönt smör.
3. Lägg en klick örtsmör på varje bröst (det smör som blir över sparas till serveringen). Sätt in formen i ugnen och stek i ca 20 min till 67° innertemperatur. Ös någon gång under tiden med smöret. Ta ut och låt brösten vila.
4. RÖDVINSSKY: Koka upp rödvin med socker, rödvinsvinäger, rosmarin och lagerblad. Låt sjuda tills drygt 2 dl återstår. Tillsätt fond och smaka av.
5. SERVERING: Koka upp skyn och vispa i smöret.
6. Servera de nystekta duvbrösten på en spegel av rödvinssky. Lägg en klick smör över brösten och servera med nykokt färskpotatis och lätt kokt sparris och salladslök.
Tips – Förväll så här! Ansa sparrisen genom att bryta av den nedre delen, snygga till kanten med kniven. Ansa salladslök men låt dem vara hela. Koka upp vatten med salt i en vid gryta eller stekpanna. Lägg i sparris och salladslök och låt sjuda 3–4 min. Häll av primörerna i ett durkslag och spola dem hastigt i kallt vatten. Servera genast.