Duva i örtsmör med primörer och rödvinssky

Örtsmöret och rödvinsskyn kan förberedas i god tid. Smöret vispas däremot ner i skyn strax före servering.

4 pers

Ingredienser

TILL 4 PERS:

  • 12–16 duvbröst, 500–600 g
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar

ÖRTSMÖR:

  • 150 g smör
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 msk färsk rosmarin
  • 1 msk färsk salvia
  • 1 msk färsk oregano
  • 2 msk persilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 krm salt

RÖDVINSSKY:

  • 4 dl rött vin
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 lagerblad
  • 1 msk kalv- eller viltfond
  • 50 g smör

TILLBEHÖR:

  • kokt färskpotatis
  • lätt kokt grön sparris och salladslök

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200°. Skölj duvbrösten i kallt vatten. Torka dem torra med hushållspapper och lägg dem i en ugnssäker form.

2. Hacka örter och vitlök grovt till smöret. Lägg dem i en mixer tillsammans med smör och salt. Mixa till ett grönt smör.

3. Lägg en klick örtsmör på varje bröst (det smör som blir över sparas till serveringen). Sätt in formen i ugnen och stek i ca 20 min till 67° innertemperatur. Ös någon gång under tiden med smöret. Ta ut och låt brösten vila.

4. RÖDVINSSKY: Koka upp rödvin med socker, rödvinsvinäger, rosmarin och lagerblad. Låt sjuda tills drygt 2 dl återstår. Tillsätt fond och smaka av.

5. SERVERING: Koka upp skyn och vispa i smöret.

6. Servera de nystekta duvbrösten på en spegel av rödvinssky. Lägg en klick smör över brösten och servera med nykokt färskpotatis och lätt kokt sparris och salladslök.