Höbakad vildsvinsskinka med tillbehör

Krympt bomullsgarn behövs för att hålla samman den fyllda skinkan under bakningen. Hö ger skinkan en lätt rökig smak som förstärks av det rökta fläsket i fyllningen. Du kan även använda halm.
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen

Gör så här:

1. Putsa ev skinkan. Om den har benats ur hel kan fyllningen stoppas in där benet satt. Om skinkan har benats ur och kan vikas ut läggs fyllningen mitt på och viks samman. Oavsett ska skinkan fyllas och bindas om.

2. Skär bort svålen från fläskbiten och tärna fläsket fint eller strimla bacon. Hetta upp en panna och stek tärningarna knapriga. Tillsätt spenaten mot slutet och låt den bara ”smälta” ner. Ställ åt sidan att svalna lite.

3. Häll därefter fläsk- och spenatfräs i en matberedare. Tillsätt skalade vitlöksklyftor och rivet citronskal. Mixa hastigt till en slät massa. Fyll skinkans hålighet eller bred ut fyllningen på skinkan, vik eller rulla samman och bind om med bomullsgarn. HIT KAN FÖRBEREDAS DAGEN FÖRE.

4. Värm ugnen till 200°. Lägg hö blandat med rosmarinkvistar i en djup ugnssäker form. Häll på buljong. Smörj in skinkan med olivolja, salta och peppra runt om och lägg skinkan överst på höbädden.

5. Baka skinkan i ca 1 timme och 30 min till 70° innertemperatur, något längre om skinkan är kylskåpskall från start.

6. Låt skinkan vila 15 min innan den skivas upp efter att bomullssnöret har avlägsnats.

7. SÅS: Häll buljongen genom en sil och red med majsstärkelse till en simmig buljong. Låt koka upp och vispa i smöret strax före servering.

Obs! Hö som ska användas i matlagning måste vara rent. Hö som säljs till smådjur fungerar därför bra. 

Gott till!

Servera gärna med kryddiga morötter och rostad kaprispotatis. Recept finns i printversionen av Jakt & Jägare, #4.2022.

6 personer

Ingredienser

HÖBAKAD VILDSVINSSKINKA

  • 1 1/2 kilo urbenad hel vildsvinsskinka
  • 200 g rökt fläsk i bit eller 2 paket bacon à 120 g
  • 150 g spenat
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar

TILL BAKNING:

  • Hö till formen
  • 1 liten bunt rosmarinkvistar
  • 5 dl kalv- eller kycklingbuljong

SÅS:

  • 3 dl silad buljong
  • 1 msk Maizena majsstärkelse utrört i lite vatten
  • 75 g smör
Catarina Bennetoft
Ämnen i artikeln
Fler recept
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen
6 personer

Ingredienser

HÖBAKAD VILDSVINSSKINKA

  • 1 1/2 kilo urbenad hel vildsvinsskinka
  • 200 g rökt fläsk i bit eller 2 paket bacon à 120 g
  • 150 g spenat
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar

TILL BAKNING:

  • Hö till formen
  • 1 liten bunt rosmarinkvistar
  • 5 dl kalv- eller kycklingbuljong

SÅS:

  • 3 dl silad buljong
  • 1 msk Maizena majsstärkelse utrört i lite vatten
  • 75 g smör