Vilda köttbullar

Köttbullar är en självklarhet för många på julbordet. Dessa har en lätt ton av kryddpeppar och dijonsenap. Kryddpepparsmaken kan förstärkas med lite extra kryddpeppar i pannan när köttbullarna steks.

60-70 små köttbullar

Ingredienser

TILL 60–70 SMÅ KÖTTBULLAR:

  • 500 g viltfärs av älg eller hjort
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1/2 dl grovriven lök av 1/2 gul lök
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 tsk salt
  • 1 msk dijonsenap

TILL STEKNING:

  • 2 msk smör
  • 1 äpple i klyftor
  • 5 krossade kryddpepparkorn

Gör så här:

1. Värm ugnen till 250°. Blanda grädde, ströbröd och ägg i en bunke. Tillsätt riven lök, malda krydd- och svartpepparkorn, salt och senap. Blanda och låt stå tills ströbrödet har svält.

2. Rör i färsen. Blanda väl och stek eller tillaga en liten biff i mikron och smaka av så att kryddningen är rätt.

3. Forma små köttbullar med fuktade händer och lägg vartefter på bakplåtspapper i en långpanna.

4. Stek köttbullarna mitt i ugnen 5–8 min beroende på hur stora de är. De ska få lite färg och vara lite gummiaktiga när man trycker på dem. Låt kallna och förvara i kyl eller frys till servering. 

5. SERVERING: Skölj och klyfta äpplet. Skär ur kärnhuset. Hetta upp smör i en stekpanna och stek köttbullarna tillsammans med äppelklyftor och kryddpeppar till fin färg.