Vilda köttbullar
Köttbullar är en självklarhet för många på julbordet. Dessa har en lätt ton av kryddpeppar och dijonsenap. Kryddpepparsmaken kan förstärkas med lite extra kryddpeppar i pannan när köttbullarna steks.
Gör så här:
1. Värm ugnen till 250°. Blanda grädde, ströbröd och ägg i en bunke. Tillsätt riven lök, malda krydd- och svartpepparkorn, salt och senap. Blanda och låt stå tills ströbrödet har svält.
2. Rör i färsen. Blanda väl och stek eller tillaga en liten biff i mikron och smaka av så att kryddningen är rätt.
3. Forma små köttbullar med fuktade händer och lägg vartefter på bakplåtspapper i en långpanna.
4. Stek köttbullarna mitt i ugnen 5–8 min beroende på hur stora de är. De ska få lite färg och vara lite gummiaktiga när man trycker på dem. Låt kallna och förvara i kyl eller frys till servering.
5. SERVERING: Skölj och klyfta äpplet. Skär ur kärnhuset. Hetta upp smör i en stekpanna och stek köttbullarna tillsammans med äppelklyftor och kryddpeppar till fin färg.
Tips! Köttbullarna är också goda på en smörgås eller som middag tillsammans med potatismos och lingonsylt.