Förvaltning

Italien:

Toscana knäar undertrycket från vargar

Italien brukar i den svenska vargdebatten
användas som exempel på ett land med
tusentals vargar där det fungerar ”bra”.

Andra framhåller Italien som landet med ”italiensk förvaltning”, vilket betyder att vargar försvinner i det tysta medan polisen tittar åt ett annat håll.

Dags att vi svenskar uppdaterar oss lite. Det gudomligt vackra Toscana med sina böljande gröna fält, sandstränderna och de medeltida byarna beskrivs i dag av toskanska myndigheter som ett område där situationen helt har gått över styr. Vargar springer på stränderna, turisterna börjar bli rädda och bönderna har fått mer än nog.

Den omtalade ”italienska förvaltningen” har blivit mer den ”italienska protesten” där vad som antas vara en riktigt arg fårbonde som har skjutit eller strypt flera vargar och placerat dem synligt, som i trappan till teatern och på bytorget.

När en flådd varg 2017 hängdes upp på en trafikstolpe i byn Suvereto i Toscana lovade en rovdjursgrupp motsvarande 285 000 kronor till den som kunde avslöja gärningsmannen.

Vargen inplanterades i Toscana på 1990-talet då vargar från det italienska bergsområdet Abruzzo flyttades med hjälp av EU-pengar.

Även attacker på människor, om än ett fåtal, rapporteras från Italien. När 56-åriga Nadia Terenzi i maj i år skulle rasta sin hund i byn Palombaro i södra Italien attackerades den av en varg. Nadia Terenzi försökte försvara hunden, men blev själv attackerad och biten och vargen sprang i väg med hunden i munnen.