Publicerad 2023-01-02 16:27 Förvaltning Vargens strikta skydd kan försvinna Licensjakt på varg betyder överklaganden lika säkert som amen i kyrkan, för att använda ett slitet uttryck. Grunden för rättsprocesserna är ofta vargens status som en strikt skyddad art. Men den kan komma att ändras.
Publicerad 2022-12-01 09:00 Förvaltning Skånska vargoron I Skåne blev det ingen licensjakt på varg i vinter, trots en stadigt växande stam och vittnesmål om hur det övriga viltet trängs tillbaka. Nu ökar Jägarnas Riksförbund trycket för att länsstyrelsen ska få besluta i frågan.
Publicerad 2022-11-07 08:00 Förvaltning Viltet behövs för skogen I en hårt tillspetsad debattartikel i Svenska Dagbladet i somras uppmanade LRF:s förbundsordförande Palle Borgström regeringen att tillsätta en ny jaktlagsutredning omgående. Andemeningen var tydlig: Viltet är skadligt och hotar vår försörjning. Men är det verkligen så?
Publicerad 2022-11-06 08:00 Förvaltning Därför minskar älgstammen Älgstammen viker. Det är alla överens om. Det tyngsta skälet är förstås höga krav på antalet älgar som ska fällas, kopplat till det älgförvaltningssystem som vi har haft i tio år. Men Sverige är stort och långt, älgens förutsättningar skiljer sig. Rovdjur i norr och konkurrens om maten i söder slår i vissa områden hårt mot älgen.
Publicerad 2022-09-08 16:00 Förvaltning Så förvaltar du dovviltet klokt Dovvilt är flockdjur. Det ställer lite speciella krav när det gäller förvaltning och jakt. Den som vill ha starka, jaktbara stammar behöver ha en genomtänkt plan för hur många och vilka djur som bör fällas varje säsong. Annars är risken stor att en normalt intresserad jägare tappar kontrollen över utvecklingen.
Publicerad 2022-06-10 09:00 Förvaltning ”Värmlänningarna har lärt sig att leva med varg” Maria Falkevik har varit rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland sedan 2012. Ur hennes synvinkel fungerar det trots allt ganska bra med vargar och människor. "Det är fortfarande gött att leva på landsbygden i Värmland och jägarna jagar fortfarande", säger hon.
Publicerad 2022-06-10 09:00 Förvaltning 40 år med varg i Värmland Det var i Värmland som allt började för 40 år sedan. Vargen återkom till Sverige. I dag har länet fortfarande täten när det gäller varg. Ingen annanstans ligger reviren lika tätt och enligt den senaste inventeringen har stammen dubblerats på bara ett år. Jakt & Jägare har tagit tempen på Värmland och vargarna 2022. Häng med!
Publicerad 2022-06-10 09:00 Förvaltning ”Det är inget kul det här” Inte långt från platsen där den första vargkullen föddes i början av 1980-talet bor Kjell Emilsson, Jägarnas Riksförbunds distriktsordförande i Värmland. "Vi har haft dem hela tiden. Det är jättemycket varg här."
Publicerad 2022-06-10 09:00 Förvaltning ”Människor känner sig överkörda” Erica von Essen har forskat på relationen mellan människor, rovdjur och myndigheter i Sverige. Hon säger att det finns tydliga skillnader mellan varglänen. Men typiskt för alla varglän är hög omsättning på rovdjurshandläggare.
Publicerad 2022-06-08 09:00 Förvaltning Samsyn över stora områden får förvaltningen att fungera Det är inte längre lika gott om vildsvin. Är jakttrycket för hårt? Slår verkligen salmonellan sönder stammen? Oavsett skäl kan det vara dags att nu börja prata om förvaltning av vildsvinsstammen på riktigt. Jaktbara stammar som orsakar så lite skadeproblem som möjligt är målet. Det fungerar i andra länder, kan det fungera här?