Köttbollar med rostat grönt och kålpesto

Färgrik fägring på en plåt. Välj grönsaker och rotfrukter av det som finns hemma eller till bra pris i butiken. Så här års är rotfrukterna på topp. Färdig pesto på burk går också bra att använda i stället för hemlagad.

6-8 pers

Ingredienser

KÖTTBOLLAR:

  • 1 kilo viltfärs
  • 1 1/2 dl ströbröd
  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymald svartpeppar
  • 1 liten gul lök, grovriven
  • 500 g butternutpumpa
  • 200 g schalottenlökar eller steklök
  • 300 g morötter, gärna olika färg
  • 1 fänkål
  • 1–2 hela vitlökar
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • ev färgrik mangold

PESTO:

  • 100 g grönkål utan stjälkar
  • 1–2 vitlöksklyftor
  • 1–2 dl riven parmesan
  • 1 msk pressad citron
  • 2 msk olivolja
  • ev salt och nymald svartpeppar

Gör så här:

1. KÖTTBOLLAR: Blanda ströbröd, mjölk, salt, peppar, ägg och grovriven lök. Låt ströbrödet svälla i cirka 5 min innan färsen blandas i. 

2. Värm ugnen till 225°. Rulla ca 12 stora bollar med fuktade händer och lägg på en skärbräda eller plåt och ställ åt sidan.

3. Skala pumpan och ta ur kärnorna. Skär i tunna skivor.

4. Skala och halvera lökarna.

5. Skala morötterna. Dela dem på längden, tunna morötter kan vara hela.

6. Ansa fänkålen, halvera och dela i långsmala bitar, men låt stjälkfästet vara kvar.

7. Dela den hela vitlöken mitt itu.

8. Lägg grönsakerna i långpannan, ringla över 1 msk olivolja och strö över 1 tsk salt. Blanda om.

9. Sätt in grönsakerna i ugnen i 30 min. Ta ut plåten, fördela köttbollarna jämnt bland grönsakerna. Sätt in plåten igen och stek i ytterligare 15 min. Vill du ha med mangold tillsätt den mot slutet av tiden.

10. PESTO: Gör under tiden peston genom att mixa grönkål och vitlök till en fin kräm. Tillsätt parmesan, pressad citron och olivolja. Smaka ev av med salt och peppar.

11. Ta ut formen ur ugnen. Klicka pesto runt om på grönsaker och köttbollar. Servera.