Potatispaj med viltfärs

Finns det ost kvar från julens bord passar den utmärkt att riva till denna matiga paj.

1 paj, 4 pers

Ingredienser

PAJ:

  • 500 g kokt potatis
  • 1 msk smör eller olja till formen
  • 1 dl riven smakrik ost, t ex cheddar

FYLLNING:

  • 500 g viltfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk timjan
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1 + 1/2 tsk salt
  • 2 + 2 krm nymald svartpeppar
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl riven mozzarella

TILLBEHÖR:

  • rotfruktssallad, se tips

Gör så här:

1. Värm ugnen till 225 °. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant. Smörj kanten med lite smör eller olja. Lägg den kokta potatisen i formen och pressa den mot botten och upp på kanterna. Använd baksidan på en sked för att få en jämn yta. Fördela osten över botten och grädda mitt i ugnen i ca 10 min.

2. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek löken tills den är mjuk. Tillsätt lite färs i taget och stek tills all köttfärs är brynt tillsammans med löken.

3. Tillsätt tomatpuré och kryddor. Smaka av med salt och peppar och fördela sedan färsen i potatisformen.

4. Vispa samman ägg och mjölk. Vänd i riven mozzarella och tillsätt salt och peppar. Häll över köttfärsen. Ställ formen mitt i ugnen och grädda i ca 30 min.

5. Ta ut formen, låt stå en liten stund innan kanten lossas. Servera med rotfruktssallad.