Grillad hjortentrecôte med baconlindad färskpotatis

Rödvinssmöret kan förberedas dagen före och potatisen kokas ett par timmar före gratinering.
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen

Gör så här:

1. Börja med rödvinssmöret: skala och hacka rödlöken. Låt löken svettas i en kastrull på medelstark värme under omrörning tills den blir mjuk.

2. Tillsätt vinet i omgångar och låt det koka in i löken efter hand. När allt vin har kokat in och löken är ”torr”, ta från värmen och låt svalna.

3. Rör samman lök och rumsvarmt smör, gärna med elvisp. Rör sist i flingsalt och lägg upp det mjuka smöret i en skål, ställ åt sidan. Vill du förbereda kan smöret rullas in i smörpapper, kylas och därefter skäras i bitar inför serveringen.

4. BACONPOTATIS: Tvätta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, lägg potatisarna i en stor ugnssäker form och tryck till dem.

5. Skär baconet i strimlor och stek på medelstark värme tills det är knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. 

6. Strö baconen över potatisen, därefter skivad salladslök och avsluta med västerbottensost.

7. Värm ugnen till 225°. 

8. Skölj sparrisen, bryt av nedre delen och halvera dem. Tvätta rädisorna och ansa blasten något, men låt gärna lite grönt sitta kvar. Skölj sockerärterna eller tina frysta.

9. SERVERING: Sätt in potatisformen i ugnen och gratinera i ca 20 min.

10. KÖTT: Salta och peppra köttet runt om och grilla 2–4 min per sida.

11. Koka upp vatten i en vid panna. Sjud sparrisen i 2 minuter. Lägg därefter i rädisor och sockerärtor. Koka upp och häll av vattnet. Lägg i smör och slunga grönsakerna i den varma pannan. Salta.

12. Servera den nygrillade hjortentrecôten med baconpotatis, primörer och mjukt rödvinssmör.

Tips! Både älg-, vildsvins- eller dovhjortskött passar att grilla och serveras  med dessa tillbehör. Tänk på att välja möra bitar och anpassa grilltiden efter köttslag och tjocklek på köttbiten.

8 personer

Ingredienser

TILL 8 PERS:

  • 1,2 kg kronhjortsentrecôte
  • 2–3 tsk salt
  • 3 krm nymalen svartpeppar

BACONPOTATIS:

  • 2 kilo färskpotatis
  • 2 paket bacon (à 140 g)
  • 4 salladslökar, skivade
  • 200 g västerbottensost, riven

RÖDVINSSMÖR:

  • 250 g smör, rumstempererat
  • 2 rödlökar
  • 1 1/2 dl rödvin
  • 2 krm salt

TILLBEHÖR:

  • 250 g sparris
  • 1 knippe rädisor
  • 200 g sockerärter
  • 2 msk smör
  • 2 tsk flingsalt
Catarina Bennetoft
Ämnen i artikeln
Fler recept
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen
8 personer

Ingredienser

TILL 8 PERS:

  • 1,2 kg kronhjortsentrecôte
  • 2–3 tsk salt
  • 3 krm nymalen svartpeppar

BACONPOTATIS:

  • 2 kilo färskpotatis
  • 2 paket bacon (à 140 g)
  • 4 salladslökar, skivade
  • 200 g västerbottensost, riven

RÖDVINSSMÖR:

  • 250 g smör, rumstempererat
  • 2 rödlökar
  • 1 1/2 dl rödvin
  • 2 krm salt

TILLBEHÖR:

  • 250 g sparris
  • 1 knippe rädisor
  • 200 g sockerärter
  • 2 msk smör
  • 2 tsk flingsalt