Älggryta med indiska smaker

Denna gryta påminner om den indiska Rogan josh som oftast görs av lamm. De varma kryddorna kardemumma, koriander och spiskummin ger grytan sin karaktär.

6-8 personer

Ingredienser

ÄLGGRYTA

  • 1 1/2 kilo grytbitar av älg
  • 4 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili, spansk peppar
  • 3 msk rapsolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 1/2 tsk mald kardemumma
  • 1 1/2 tsk mald koriander
  • 1 1/2 tsk mald spiskummin
  • 1 1/2 tsk dillfrön, stötta
  • 3 msk riven färsk ingefära
  • 2 burkar hela tomater, konserverade
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar

TILLBEHöR

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • kokt ris eller kokt potatis

Gör så här:

1. Putsa köttet och skär det i 2×2 cm små bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Skiva chilin tunt. 

2. Hetta upp hälften av oljan i en vid stekpanna och bryn köttet i omgångar. Lägg över i en gryta efter hand. När köttet är färdigt, vispa ur pannan med lite, 1/2 dl, vatten och häll i grytan.

3. Hetta upp stekpannan igen och tillsätt resten av oljan. Stek löken tills den är mjuk. Tillsätt hackad vitlök, skivad chili och tomatpuré. Låt fräsa med löken i 2 min. Tillsätt kryddor och fräs ytterligare 1 min.

4. Tillsätt riven ingefära, hela tomater, vatten, salt och peppar. Låt sjuda i 2 timmar eller längre, tills köttet nästan faller sönder. Smaka av med eventuellt mer salt.

5. Servera grytan med yoghurt och kokt ris eller potatis till.

Tips!

Yoghurt kan även kokas med grytan i stället för att serveras till.