Jakt & Jägare betygsätter sex olika modeller av jaktradioapparater.
Foto: Håkan Bennetoft

Test av jaktradioapparater

Jaktradion är ett naturligt hjälpmedel för jaktlaget, och med ny teknik utvecklas den kontinuerligt. En enkel modell räcker länge, men med fler finesser ökar användningsområdet för jägaren och laget. Vi har testat sex nya modeller – alla för frekvens 155 MHz.
Foto: Håkan Bennetoft

Det finns många fördelar med att använda en jaktradio under pågående jakt med dina jaktvänner. Den är till exempel inte beroende av täckning på samma sätt som en mobiltelefon, vilket kan vara avgörande i en nödsituation.

Är du på jakt efter en ny jaktradio, men har svårt att välja – då är du nog inte ensam. Det finns några saker som är bra att ta hänsyn till innan du bestämmer dig.

Först och främst ska du välja radiofrekvens utifrån den plats som du jagar på och den frekvens som dina jaktkamrater använder. I Sverige används 155 MHz och 31 MHz. 155 MHz är nyare och mer vanlig i de södra delarna av landet. 31 MHz fungerar normalt bättre i kuperade områden, vilket har gjort den mer populär i de norra delarna av landet. Den har även fler kanaler att välja mellan. Men det är troligen de enda fördelarna i jämförelse med 155 MHz, som utan tvekan är bättre i många andra avseenden.

En radio med 155 MHz har normalt betydligt längre räckvidd trots en behändigare storlek. Jagar du till exempel på en jaktmark som inte har alltför dramatisk terräng ska du förvänta dig minst 3 000 meters räckvidd. 

Analogt eller digitalt?

Tillhör du däremot de jägare som besöker grannlandet Norge i samband med jakt, så kanske du ska titta på en radio som även klarar 140 MHz. Det kan alltså behövas mer än en jaktradio eller kombiradio om du jagar med olika jaktlag på olika platser. En del jaktlag har en helt egen frekvens, vilket gör att radion även måste gå att omprogrammera.

Det finns en hel del olika märken och modeller på marknaden i dag. Analoga radiomodeller och modeller med både analoga och digitala funktioner – fördelarna är olika.

En digital jaktradio sänder signalen genom det digitala nätverket och inte genom de traditionella frekvenserna. Det ger en jämnare ljudkvalitet och radion är inte känslig mot yttre störningar som till exempel hundpejlar. Med en digital inställning kan radion även bli kompatibel med vissa hundpejlar och man kan samtala på individnivå utan att övriga hör. 

Det finns två olika digitala radiosystem, standarder: IDAS och DMR. De är likvärdiga men kommunicerar inte med varandra. Därför är det viktigt att veta vilket radiosystem jaktlaget använder om de valt en digital kommunikation.

Kombinerad radio något större

Räckvidden hos de digitala modellerna är ofta kortare i jämförelse med en analog radio. Den digitala täckningen tar tvärt slut, eftersom kontakten försvinner helt när du har kommit utanför täckningsområdet, till skillnad mot en analog sändare som får sämre mottagning och mer brus ju längre bort som du kommer från sändaren. Har du en kvalitativ analog radio så är ljudet lika bra.

Viktigt att tänka på är att alla i jaktlaget måste välja att använda antingen digital eller analog inställning för att kunna kommunicera.

Med en kombinerad radio, analog och digital, behöver man inte tänka på att ta med rätt radio för dagen. Den kombinerade radion är dock lite större i sitt utförande.

En funktion, för både analog och digital radio, som har tillkommit på senare tid och som kan vara intressant är bluetooth. Den gör det enkelt att koppla ihop jaktradion med aktiva hörselskydd. På så sätt slipper man också allt trassel med kablar och öronsnäckor som ramlar ur.

En annan smart detalj som följer med den senaste generationen jaktradioapparater är säkerhetstänket. Tack vare de nya funktionerna är det lätt att hitta den som är i nöd. Menyerna har även blivit mer pedagogiska. Och vem föredrar inte en stor display så att inte läsglasögonen måste fram varje gång som man sitter på pass? 

Så testade vi

Mottagningen testades på olika avstånd, i olika terräng och på platser där vi sedan tidigare vet att det är svårt med mottagningen. Funktioner har testats utifrån medföljande manualer. För de radioapparater som inte hade bifogad manual har vi utgått från manualen i radion och/eller den som finns på producentens webbplats.

Slutsats

Samtliga jaktradioapparater uppfyller kraven för en normal jaktdag med jaktlaget. För den rörlige jägaren och för de jaktlag som önskar få ut lite mer av tekniken finns det goda förutsättningar hos flera av modellerna. Så länge man inte har enats om en gemensam standard för det digitala nätet kommer det analoga användandet att vara ett förstahandsval.

Samtliga testade jaktradioapparater hade bra sändning och mottagning i terrängen, som var lätt kuperad, bestod av skog och på avstånd upp till två kilometer.

Trots bättre ljud i de digitala kanalerna upplevdes en längre räckvidd på det analoga bandet.

Tänk på att den nya generationen jaktradioapparater med både analog och digital funktion är försedd med många finesser och funktioner som kräver att de andra i laget har samma för att de ska kunna användas. Det är även viktigt att veta om den digitala standarden på radion är IDAS eller DMR, då dessa inte kommunicerar med varandra.

Testade produkter

Hunter E-light

Både analog och digital radio med möjlighet att ställas om för norsk användning.

Vikt: 280 g.
Storlek: 118 x 60 x 44 mm.
Kommunikation: Analog och digital (DMR) med tvåkanalspassning, så att hundförare och jaktlag kan ha olika kanaler under jakten. Två antenner medföljer, en för varje frekvens. Smygläge finns för tystare kommunikation.
Bluetooth: Nej.
Frekvens: 140/155 MHz.
Utförande/tillbehör: Bordsladdare, sladd, två antenner, bältesclips och svensk/norsk bruksanvisning medföljer. Hörsnäcka säljs separat.
Regntålig: IP54-klassad.
Pris: Ca 1 900 kr.
Info: hunterworld.se.

Betyg:

+

  • Enkel och pedagogisk display. 
  • Har snabbtangenter. 
  • Tvåkanalspassning.
  • Prisvärd. 

-

  • Knubbig, kan vara svår att få ner i bröstfickan. 
  • Låg IP-klassning.

Icom Prohunt Basic 2/compact

Standardklassiker i ny tappning.

Vikt: 266 g.
Storlek: 112 x 52 x 25 mm.
Kommunikation: Analog.
Bluetooth: Nej.
Frekvens: 155 MHz.
Utförande/tillbehör: Liten, belyst display. Knappstyrd. Helgjutet chassi i aluminium gör radion stöttålig. Har nödlarmsfunktion. Laddare, bältesclips och två antenner (för svensk och norsk användning) ingår. Mussla kan köpas till.
Regntålig: IP67-klassad.
Pris: Ca 2 500 kr.
Info: northcom.se.

 

Betyg:

+

  • Starkt batteri. 
  • Ligger bra i handen. 
  • Har nödlarmsfunktion.
  • IP67-klassad. 
  • Tålig.

-

  • Saknar bluetooth. 
  • Priset.

Icom Prohunt D52

En liten, platt, analog och digital radio som enkelt får plats i fickan.

Vikt: 235 g.
Storlek: 92 x 56 x 29 mm.
Kommunikation: Analog och digital (IDAS). Inspelningsfunktion för både utgående och inkommande anrop.
Bluetooth: Ja.
Frekvens: 155 MHz.
Utförande/tillbehör: Logiska instruktioner i en tydlig display. Nedsänkta, tätt liggande knappar kan försvåra för stora händer. Snabbladdare, bältesclips, två antenner (för svensk och norsk användning) ingår. Hörsnäcka säljs separat.
Regntålig: IP67-klassad.
Pris: Ca 5 600 kr.
Info: northcom.se

Betyg:

+

  • Behändig. 
  • Lätthanterad. 
  • Rejäl.

-

  • Lite svår att hantera med stora fingrar.
  • Har det mindre vanliga IDAS digitala radiosystem som kräver att övriga jaktlaget har samma system.
  • Priset.

Lafayette DC-155 smart

En lättanvänd analog radio med stor display och lång batteritid.

Vikt: 230 g.
Storlek: 97 x 61 x 27 mm.
Kommunikation: Analog. Räckviddstestsfunktion. Larm och sökfunktion kan användas för att hitta eventuellt olycksdrabbad jaktkamrat eller borttappad radio. Sms-funktion som fungerar med andra användare av smartradio.
Bluetooth: Ja, som tillval.
Frekvens: 155 MHz.
Utförande/tillbehör: Anslutningar som hörsnäcka och antenn sitter upptill på radion. Har sms-funktion. Enkelt menysystem på svenska. Inbyggd manual som gör att du kan ställa in alla funktioner utan instruktionsbok. Säljs som paket där väska, bordsladdare, antenn, 1000 mAh-batteri och hörsnäcka ingår.
Regntålig: IP68-klassad.
Pris: Ca 3 000 kr.
Info: lafayette.se.

Betyg:

+

  • Liten och nätt.
  • Stor display. 
  • Användarvänlig.
  • Längst räckvidd av testade modeller.
  • Har larm- och sökfunktion.
  • Ligger bra i handen och får bra plats i fickan. 
  • Batterisnål. 
  • Bra ljudkvalitet. 

-

Zodiac Basic Pro 155 MHz

En enkel analog radio med basfunktioner och liten display.

Vikt: 240 g.
Storlek: 103 x 56 x 40 mm.
Kommunikation: Analog.
Bluetooth: Nej.
Frekvens: 155 MHz.
Utförande/tillbehör: Liten display. Bordsladdare, sladd, bältesclips och antenn ingår. Hörsnäcka köps separat.
Regntålig: IP65-klassad.
Pris: Ca 1 690 kr.
Info: zodiac.se.

Betyg:

+

  • Hög IP-klassning.
  • Kraftigt batteri.

-

  • Liten, otydlig display. 

Zodiac Waterproof Digital 155 MHz

Analog och digital radio i kompakt och tålig utformning.

Vikt: 295 g.
Storlek: 119 x 58 x 38 mm.
Kommunikation: Analog och digital (DMR). Vox-funktion.
Bluetooth: Nej.
Frekvens: 155 MHz.
Utförande/tillbehör: Liten display med bra ljus och tydlig text. Enkla knappfunktioner. Bordsladdare, sladd och antenn ingår.
Regntålig: IP67-klassad.
Pris: Ca 3 800 kr.
Info: zodiac.se.

Betyg:

+

  • Användarvänlig.
  • Stadig. Ligger bra i handen.
  • Tålig.
  • Hög IP-klassning. 

-

  • Tyngst av de testade. 
  • Ingen bluetooth. 
  • Liten display. 
Håkan Bennetoft
Fler artiklar

Viktiga begrepp

Antenn – Antennen har betydelse för radions räckvidd. Det kan vara värt att köpa till en så kallad skogsantenn som ger längre räckvidd och även lämpar sig bättre för den rörlige jägaren.

Batterier – De flesta jaktradioapparater har uppladdningsbara batterier. Oftast NiMh- eller NiCd-batterier. NiMh-batterier varar längre och klarar temperaturskillnader bättre. Analoga radioapparater drar mer batteri, vilket kan vara värt att tänka på vid längre jakttillfällen.

Bluetooth – Med bluetooth, eller blåtand, inbyggd i jaktradion kan du enkelt koppla den till mobiltelefonen, mobilt headset eller hörselkåpor.

Brusspärr – Finns bara på analoga frekvenser. Stänger ute andra signaler eller störningar som har lägre styrka än nivån som brusspärren är ställd på. Brusspärren påverkar i vissa lägen räckvidden.

Kanalval och pilotton – För att undvika att bli störd av andra som använder samma kanal används en pilotton. Den fungerar som ett filter. Om alla i jaktlaget ställer in samma kanal och samma pilotton slipper man höra andra som använder samma kanal. Däremot hör de andra kommunikationen mellan jaktlagsmedlemmarna om de använder samma kanal men utan pilotton.

Räckviddskontroll – En funktion som kontrollerar att du har radiotäckning i området som du befinner dig.

Vattentålighet – En jaktradio bör kunna tåla både väta och regn. Vilken IP-klassning radion har avgör hur tålig den är. Med en IP67-klassning är jaktradion både damm- och vattentät. Lägre klassningar ger mindre skydd.

Vox-stöd – Röstaktiverade sändningsfunktioner för handsfree-användning. En funktion som passar bra när båda händerna är upptagna.