Att använda en skjutsimulator utan skarp ammunition ger perfekt träning som förenar nöje med färdighet. Med teknologins framsteg ger dagens skjutsimulatorer en realistisk, populär och bekväm träning. De erbjuder en unik möjlighet att öva skytte i en kontrollerad och säker miljö. Skjutsimulatorer är även en miljövänlig träningsmetod då de minskar behovet av ammunition som påverkar den naturliga miljön. 

Regelbunden övning i en simulator kan hjälpa dig att förbättra din precision och reaktionstid, vilket är viktigt i alla jaktmoment eftersom varje sekund räknas och varje skott måste vara väl övervägt. Att förbereda sig för jaktsäsongen ökar inte bara färdigheterna utan också självförtroendet. En väl förberedd jägare är mer avslappnad och fokuserad, vilket kan vara avgörande för ett bra skott.

Tack vare den avancerade tekniken kan dagens simulatorer ge skytten relativt naturtrogna jaktscenarier oavsett om det är på en duk, en vägg eller i ett headset. De visar realistiska landskap, djurmodeller och väderförhållanden som ger jägaren en nära nog autentisk situation. 

Avancerade och enklare system

De bättre systemen för träning med simulator är avancerade och därmed rejält kostsamma. De används främst i föreningslokaler, skytteföreningar och konferensanläggningar, men kan även köpas och installeras för hemmabruk. Det kräver dock sitt utrymme, ett större rum och en vit vägg eller duk som är minst tre meter i bredd och några meter hög. Finns den möjligheten och man går samman i ett jaktlag, förening eller annat sammanhang är detta ett trevligt och nyttigt sätt att träna tillsammans. 

Det finns även en enklare och mer mobil variant där man ser allt i ett headset. En vapenattrapp i vilken en handenhet fästs som kommunicerar med headsetet i form av ett par VR-glasögon. Detta är en enklare variant, som också är social om man kopplar upp det som skytten ser i en dator eller med en projektor.

Möjlighet att analysera skotten

Till en simulator medföljer vanligtvis flera scener där man kan välja mellan olika typer av jaktsituationer med olika djurslag, olika natur och väderförhållanden. Man kan välja olika ammunition, kaliber, avstånd och hastighet, men också olika vapentyper om man inte väljer att använda eget vapen, vilket man kan göra i de större systemen. 

Alla dessa varianter ger skytten olika förutsättningar till sin träning, men möjligheten att analysera skottet är kanske det som ger bäst förståelse för hur man svingar, var man siktar och hur skottet träffar. Samtliga tre system som vi har provat har denna möjlighet. 

GAIM Hunting 

Funktion: GAIM är en virtuell verklighetssimulator för träning och nöje där ett gevär eller pistol används tillsammans med VR-glasögon, vilka köps separat från annan leverantör. Det är till VR-headsetet som programmen laddas ner. Headsetet tillsammans med geväret tar ingen plats och kan användas överallt där nätverk finns. Det ger även möjlighet till skjutrörelse i 360o.

Installation: Programmen laddas ner till VR-headsetet, som sammankopplas med vapnet genom blåtand. Flera program kan installeras.

Vapen: GAIM-geväret är mer av en träkolv, men den liksom träningspistolen är gjord för att upplevas som ett riktigt skjutvapen. Geväret kan användas som AR-plattform, hagelgevär eller studsare. Längst fram på pipan fästs en handkontroll som ger en exakt bild av rörelsen och skottbilden. Den sammankopplas med VR-headsetet med blåtand. 

Program: Vid köpet ingår ett antal program, men fler kan köpas till separat. Det är olika scenarier som vildsvinsjakt, hjort, björn, älg, änder men även precisionsskytte.

Analys: Efter varje avlossat skott kan man se en repris och analysera hur man har skjutit. Analysen visar pipspårning, var du siktade, hur du svingade, var skottet lossades och sedan var målet träffades. Även hastighet och distans till djuret visas.

Pris: Från ca 5 900 kr inklusive trägevär och 10 scenarier. VR-headset ingår ej.

Info: gaim.com.

Simtarget 

Funktion: Simtarget är ett helt system som används för skytteträning, utbildning och nöje. I systemet ingår en programlicens, attrapper för kula och hagel, usb för kommunikation, projektor, stativ, laserkamera, en enhet till det egna geväret och ljudsystem. Systemet levereras med utbildning. Dator får man däremot hålla med själv.

Installation: Systemet bör installeras i ett stort rum med en vit duk eller vägg som är 3–8 m bred. Projektor och kamera sitter i ett stativ som är lätt att montera i taket. Då kan man projicera systemet på väggen och med attrappvapnen välja aktivitet. 

Vapen: Två attrappvapen, ett för kula och ett för hagel, ingår i systemet. Det medföljer även en enhet att fästa på eget gevär för en mer realistisk träning.

Program: Program finns med i licensen, men man får även tillgång till Simtargets server för att kunna ladda hem uppdateringar regelbundet. Detta gör systemet levande. I standardutförandet ingår lerduveskytte, löpande vilt, älgbana, björnpasset, eftersöksprovet på björn, jakt på älg, björn, hjort, rådjur, vildsvin men också nöjesskytte på burkar mm. Man kan även göra egna banor med egna bakgrundsbilder. 

Analys: Skjutresultaten kan ses i realtid, men man kan även se fördjupade resultat med pipspårning, hastighet, framförhållning, drop och kulans ballistik.

Pris: Ca 90 000 kr inklusive utbildning.

Info: simtarget.se.

SimWay Hunt Pro 

Funktion: Används för både träning, utbildning och nöje. Simulatorn kan skräddarsys efter behov av programvaror och hårdvaror.

Installation: Simulatorn bör installeras i ett större rum med möjlighet att sätta upp en vit duk eller där det finns en vit vägg som är 3–6 m bred. Man kan använda egen PC och projektor, men det finns även färdiga paket med programvaror installerade. 

Vapen: Till simulatorn finns vapenreplikor, men även egna vapen kan användas vilket är en fördel för den personliga träningen. Då används en laserpatron som fungerar som en klickpatron vilken inte sliter på slagstiftet.

Program: SimWay har 15 moduler som erbjuder olika typer av skytte som klövviltsjakt, fågeljakt, vildsvinsjakt, älgbana, men också olika träningsprogram för skeet- och trapskytte. Man kan även utmana varandra i skytte. Programmen är i 3D som ger en relativt realistisk miljö. 

Analys: Efter skott får skytten en analys av pipsving före och efter skott samt både siktpunkt och träffpunkt, vilket tydligt visar hur man svingar bössan och ger förståelse för framförhållningen och hur man hamnar rätt i skottet. Analysen visar också var skottet har träffat.

Pris: Från 42 000 kr.

Info: simway.se.