Hundförarens roll kan jämföras med orkesterns dirigent. Det är en person som ska leda och dirigera hundar och vilt i önskvärda riktningar för att bidra till en lyckad jaktdag. Ibland kan det bli långa och strapatsrika dagar innan hundarna är tillbaka och jakten är över. Dagen kan därmed hinna skymma och att synas blir då oerhört viktigt för hundförarens säkerhet. 

Som hundförare bör man ha en hel del utrustning med sig. Utöver en färggrann väst behövs till exempel radio, pejl, kniv, första förband, koppel och andra personliga tillbehör. 

Kravet på västens utförande beror på vilken jakt eller aktivitet som man ägnar sig mest åt. Men en sak är säker: Det kan aldrig bli för många praktiska detaljer som fickor och ett bälte att hänga utrustning i. 

Det finns många olika märken och modeller i handeln att välja mellan. Priset är allt från några hundralappar och uppåt. Vi har valt ut åtta av marknadens mest vanliga västar och satt betyg på dem. 

Så testade vi

Två erfarna hundförare har använt västarna i skog och mark, i olika väderleksförhållanden och vid olika tidpunkter på dygnet. Vid bedömningen har bekvämlighet, material och funktioner vägts in. 

Slutsats

Alla västarna, förutom Chevalier Track High Vis Vest, uppfyller några av hundförarnas krav, såsom många och gärna stora fickor. Däremot skiljer sig material, tjocklek och modell åt. Där anser testpatrullen att en v-ringad väst passar bättre för jägaren som bär jacka med huva under, och att västen med krage skyddar nacke och hals mot barr och snöras. Samtliga testade västar, förutom Woodline Dog Keeper och Blaser Blaze Väst Ken, är unisex-
modeller. Möjlighet att kunna justera i midjan är ett stort plus eftersom västarna är just unisexmodeller, men även för att midjemåttet som bekant kan variera under året. Under testet kunde vi dock konstatera att storleken large kan variera betänkligt beroende på fabrikat. 

Ett midjebälte är ett bra hjälp-medel som avlastar axlar och rygg. I det går att fästa tillbehör som kniv, första hjälpen-kit och pejl, och även hunden när den är kopplad. Vi har bedömt det som extra värdefullt för de västar där bälte ingår i priset. 

Valet av färg är en smaksak, men i mörker syntes Swedteams väst bäst. Västar med reflex syntes också bra.