När höstens krispiga vindar eller vinterns frostiga morgnar slår till vet varje jägare att rätt utrustning är nyckeln till en bra dag i skogen. Inte minst är valet av lämplig fotbeklädnad en förutsättning. 

Jakt & Jägare har valt att testa några av de mest förekommande modellerna på marknaden. Testet har inneburit allt från långa strapatser i regn, rusk och snö till många timmars stillastående.

Vi har listat det viktigaste som du bör tänka på när du ska välja jaktkängor för den kallare årstiden. De optimala kängorna är varma, torra och bekväma, men var och en har självklart sina egna behov och preferenser. Läs på, fundera och prova ordentligt före köpet. 

Isolering och värme

En kall jägare är en olycklig jägare. Välj kängor med tillräcklig isolering, för att hålla fötterna varma även under de kallaste dagarna. Är du en av de jägare som i huvudsak står på pass eller inte rör sig inom större områden bör du välja kängor med en riktigt tjock isolering som klarar kallare klimat.

Vattentäthet

Våta fötter kan förstöra även den mest lovande jaktdag. Om du har valt lädermaterial och inte är road av att vara noga med att smörja in dina kängor efter varje tillfälle kan alternativet vara att dina kängor har ett pålitligt och vattentätt membran, som till exempel goretex, för att hålla fötterna torra oavsett terrängens fuktighet.

Grepp och hållbarhet

En stabil och greppsäker sula är avgörande för att navigera i varierande och hal terräng. Välj kängor med robusta, slitstarka sulor som kan hantera allt från blöt undervegetation till isiga stigar.

Komfort och passform

Komforten är avgörande under långa förflyttningar och strapatser. Vissa jaktkängor behöver några mil innan de sitter som du har tänkt dig. Satsa på kängor som stöder fotens naturliga form och prova dem med de strumpor som du tänker använda. En bra passform minskar risken för skav, blåsor och obehag som blodstockning eller kramp.

Stöd och stabilitet

Alla fötter är unika vilket gör att passformen varierar mellan olika modeller. En jaktkänga bör ge ett stadigt stöd, särskilt runt ankeln, för att minska risken för vrickningar i ojämn terräng. Titta efter modeller som balanserar flexibilitet med stöd. Kängor med högt skaft är oftast bättre för stabiliteten.

Andningsförmåga

Trots behovet av vattentäthet, är det viktigt att dina kängor också kan andas. Detta hjälper till att reglera temperaturen i kängan och minskar svettning.

Vikt

En lättare känga kan vara en fördel under längre strapatser och vandringar. Att hitta den perfekta lätta kängan blir oftast på bekostnad av tjock isolering och skydd. Om du är en rörlig jägare kan det vara värt att offra isolering och skydd för lägre vikt.

Hitta rätt storlek

Rekommendationen är att välja en till två storlekar större känga än man normalt har i sina skor. Dels för att man ska få plats med en extra strumpa eller sula, dels för att foten ofta sväller något under användningen. Strapatser i backig terräng gör att foten rör sig och att slå tårna i framkanten kan i längden vara obehagligt.

Yttersula

Vibram är en av världens mest kända tillverkare av skosulor. Företaget bildades i Italien redan 1937 och den första gummisulan designades av bergsklättraren Vitale Bramani. Sulorna ger ett bra och stadigt grepp på varierande underlag och är utöver det mycket slitstarka, vilket gör dem perfekta för varierande terräng. En överrullningssula är en typ av skosula som är utformad för att underlätta rullningsrörelsen av foten när man går. Sådana sulor har en specifik form som främjar en jämn övergång från häl till tå under gångcykeln, vilket ger extra stöd och komfort.

Innersula

Flera av innersulorna är gjorda av EVA-plast, en förkortning av det kemiska namnet eten-vinyl-acetat. Materialet är lätt och bidrar med elasticitet och resistens för bra stötdämpning. 

Fler funktioner + design

Vissa jaktkängor erbjuder extra funktioner som kan vara användbara, såsom luktresistens, elvärme eller förstärkta tåpartier för extra skydd.

Välj rätt strumpor

För bästa komfort är strumpan viktig. En strumpa av bomull absorberar fukt, vilket ger kalla fötter. Välj i stället en blandning av ull och syntetfiber. Under vinterhalv-
året kan dubbla strumpor behövas, och är man ofta stillastående kan olika typer av elvärmelösningar eller värmekuddar vara ett alternativ för att hålla fötterna varma.

Rengöring

Var noga med att sköta kängorna oavsett material. Först och främst – borsta av dem efter varje användning, ibland kan de även behöva tvättas och skrubbas rena. Låt dem torka i rumstemperatur. Hög värme riskerar att materialet krymper. Smörj därefter in med fett eller impregnera med sprej så håller de längre. Förvara kängorna torrt och luftigt i rumstemperatur, aldrig i direkt solljus eller på uppvärmda golv då gummit i sulan torkar, vilket förkortar hållbarheten.

Läder

Om kängan anges vara tillverkad av fullnarvsläder betyder det att hela narvlagret på skinnet har använts. Det består av finare, tätare och mer sammanpackade proteinfibrer, vilket gör skinnet tåligare.