Foto: Peter Ekeström

Analog och digital på samma gång

En jaktradio som både är analog och digital har flera fördelar. En är att den digitala ljudkvaliteten är bättre. En annan handlar om möjligheten att kunna kommunicera med några få i jaktlaget utan att alla hör. En tredje är att en radio med mixen analog/digital förmodligen är det enda sättet att på sikt växla över till enbart digital teknik.
Foto: Peter Ekeström
Här har radions antenn bara 180 graders fri tillgång till bra mottagning. Målet är 360 grader. En längre antenn behövs för att kommunikationen ska fungera så bra som möjligt. Den kallas skogsantenn och förbättrar alltid radions möjligheter till en vettig räckvidd.

Vira inte sladden runt radion. Det försämrar, stör, både sändning och mottagning. Håll mikrofonen nära och rakt framför munnen när du pratar.

+

 • Mixade kanaler ger möjlighet för digitala användare att kommunicera utan att alla hör vad som sägs under en jakt. Samtidigt hör den som har en mixad kanal också analoga sändningar. Användbart för en jaktledning och för hundförare.
 • Digital teknik ger bättre ljudkvalitet och oftast längre räckvidd.
 • Enkelt handhavande och genomtänkta menyer på svenska. Faktum är att handhavandet är så enkelt att det knappt behövs en manual.
 • Tydlig och jämförelsevis stor display.
 • Kompatibel med alla radioapparater på 155-bandet.
 • Tål rejält med stryk.

-

 • Anslutningen för mikrofon och öronsnäcka trycks fast, men den bör skruvas fast för att undvika att fukt letar sig in i det känsliga innandömet.
 • Det följer bara med en kort antenn i väskan vid köp. För att kunna utnyttja räckvidd och ljudkvalitet – köp en extra lång antenn!

Slutsats

Digital teknik kommer alltmer, också i jakten. Jaktradiotekniken har legat efter vid en jämförelse med exempelvis hundpejlingen. Att nu flera tillverkare har satsat, eller kommer att satsa, på apparater med mixad teknik, där det analoga och det digitala samsas och
– som i fallet med Albecom – samspelar, innebär med stor sannolikhet att ett skifte är på gång.

Viper X610 är ett bra exempel. Allt leverantören Albecom lyfter fram som fördelar har fungerat under tio jaktdagars praktiskt testande. Priset är högre än den genomsnittliga kostnaden för en analog jaktradio, och det lär framför allt vara tekniska nördar, jaktledare i stora lag och engagerade hundförare som gör den investeringen.

Framför allt imponerar det enkla handhavandet hos Viper X610. Albecoms ”mix-radio” är helt klart ett bra första steg i digital riktning för den som är på väg att köpa en ny jaktradio.

Å andra sidan, den som vill och den som har ett annat varumärke som favoritradio kan vänta. Det lär inte dröja så länge förrän konkurrensen också här hårdnar.

Fler artiklar

Undvik vanliga misstag med jaktradion

 • Är hörbarheten eller ljudkvaliteten dålig? Är räckvidden märkvärdigt kort? Då kanske du gör något av de vanligaste felen.
 • Det vanligaste sättet att bära en jaktradio är i en bröstficka eller i en radiosele. Då hänger radion på kroppens framsida. Där är den helt täckt av kroppen, om man tittar bakifrån. Har radion då en vanlig kort antenn, en sådan som alltid följer med i köpet, är den fria radien 180 grader, inte 360.
 • Radions möjligheter att sända och ta emot hänger ihop med hur fri antennen är runt om. Håller du upp radion fungerar den bättre. Det innebär att den radio som hänger på bröstet mår bäst av en lång antenn som når ovanför axeln. Den kallas skogsantenn, men borde kanske kallas ”antenn för bröstfickan”.
 • Ett annat misstag är att snurra sladden till mikrofonen och/eller öronsnäckan runt radion, för att undvika sladdtrassel. Det kan störa sändning och mottagning ganska mycket. Dra sladden från radion och lägg in den under jackan eller skjortan i stället.
 • Har du en mikrofon fastklämd i jackans krage? I så fall, lyft upp den och håll den nära munnen när du pratar. Mikrofoner till jaktradior fungerar inte som mikrofoner i exempelvis mobiltelefoner, som tar upp ljud på avstånd och runtomkring. Jaktradions mikrofon tar upp rakt fram och relativt kort.
 • Tänk också på att hålla sändarknappen intryckt en sekund innan du pratar. Och en sekund efter att du har tystnat. Då hinner tekniken med och alla kan höra allt som du säger.