Smörrebröd med älgfärsbiff och inlagd zucchini

Satsen räcker till färsbiffar för fler än fyra smörrebröd, men de kan även njutas nystekta med en god sås och potatis till. Åtta biffar behövs till smörgåsarna.
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen

Gör så här:

1. SENAPSKRÄM: Blanda ingredienserna till krämen och ställ svalt.

2. BIFFAR: Blanda ströbröd, grädde, vatten och ägg i en bunke. Tillsätt fond, färs, riven ost och svartpeppar. Blanda väl.

3. Gör gärna ett stekprov och smaka av att färsen är rätt kryddad.

4. Gör stora bollar, använd gärna 1/2 dl-mått för att få dem ungefär lika stora. Tryck ut bollarna till tunna biffar genom att lägga ett bakplåtspapper på och trycka till med botten på en kastrull.

5. Hetta upp smör och olja i en stor stekpanna. När smöret har fått färg, lägg i biffar så att botten täcks och stek dem ca 2 min på var sida. Ta upp efterhand och låt svalna.

6. SMÖRREBRÖD: Bred smör på bröden. Lägg på sallad, därefter biffar, två om det får plats, klicka på senapskräm, garnera med inlagd zucchini, rödlöksringar och torkad lök. Packa i en smörgåslåda eller servera genast.

Tips! Stekprov kan enkelt göras i mikron. Lägg en liten bit färs på en tallrik och stek på högsta effekt i ca 30 sekunder. 

Inlagd zucchini:

1. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Låt svalna medan grönsakerna förbereds.

2. Skär under tiden zucchinin i 2–4 delar beroende på hur stor zucchinin är. Skär den därefter i en 1/2 cm tjocka skivor.

3. Skala och skiva löken.

4. Varva zucchini, lök och senapsfrön i väl rengjorda burkar. Häll på lagen så att den täcker. Sätt på lock och förvara kallt. 

4 smörrebröd

Ingredienser

TILL 4 SMÖRREBRÖD:

  • 400 g älgfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl vispgrädde + 1 dl vatten
  • 1 ägg
  • 1 msk fond, vilt eller kalv
  • 2 dl riven lagrad ost, t ex Svecia
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör + 1 msk rapsolja

SENAPSKRÄM:

  • 100 g philadelphiaost, naturell
  • 2 msk crème fraiche
  • 1 msk fransk senap, dijon
  • 1 krm salt

TILLBEHÖR:

  • 4 skivor levain- eller annat surdegsbröd
  • smör
  • salladsblad
  • senapskräm
  • inlagd zucchini, se recept
  • skivad rödlök
  • rostad lök

TILL 2 BURKAR INLAGD ZUCCHINI:

  • 400 g zucchini
  • 1 gul lök
  • 1 dl ättiksprit, 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 tsk senapsfrön
  • 2 msk plockad dill
Carina Bennetoft
Ämnen i artikeln
Fler recept
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen
4 smörrebröd

Ingredienser

TILL 4 SMÖRREBRÖD:

  • 400 g älgfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl vispgrädde + 1 dl vatten
  • 1 ägg
  • 1 msk fond, vilt eller kalv
  • 2 dl riven lagrad ost, t ex Svecia
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör + 1 msk rapsolja

SENAPSKRÄM:

  • 100 g philadelphiaost, naturell
  • 2 msk crème fraiche
  • 1 msk fransk senap, dijon
  • 1 krm salt

TILLBEHÖR:

  • 4 skivor levain- eller annat surdegsbröd
  • smör
  • salladsblad
  • senapskräm
  • inlagd zucchini, se recept
  • skivad rödlök
  • rostad lök

TILL 2 BURKAR INLAGD ZUCCHINI:

  • 400 g zucchini
  • 1 gul lök
  • 1 dl ättiksprit, 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 tsk senapsfrön
  • 2 msk plockad dill