Foto: Peter Ekeström

Mycket hagelbock för pengarna

Den här billiga hagelbocken överraskar. Efter genomgång av detaljer och avlossade patroner råder det inget tvivel om att Scandium J12 ger mycket hagelvapen för pengarna. Det är knappast ett vapen för den inbitne tävlingsskytten, som tillbringar all sin fritid på skjutbanan. Men helt klart är det ett vettigt bruksvapen för den genomsnittliga jägaren.
Foto: Peter Ekeström
Bakkappan i gummi gör jobbet bra, utan att strula genom att titt som tätt fastna i kläderna, tack vare den relativt korta kolven.
Fem choker följer med i köpet. Extended choker med färgmarkeringar går att köpa till för cirka 1 000 kr.

+

  • Bra balans ger lagom tyngd i svingen och bra rekylupptagning.
  • Ställbar kolvkam, i höjd- och sidled.
  • Snygg träbit, bra kolvlängd.
  • Ventilerad spång, ventilerade pipor.
  • Automatisk säkring.
  • Lågt pris.

-

  • Den där extra finishen på en del detaljer saknas, vilket hänger samman med det låga priset.
  • Piporna är inte blånerade under de lödningar som binder ihop piporna.

Slutsats

Det råder ingen tvekan om att den här hagelbocken är värd varenda krona. Man får en rejäl bössa, med bra balans och fina skjutegenskaper. Scandium J12 visar att det går att bygga ett hagelvapen som håller för hård användning i händerna på
genomsnittsjägaren utan att det måste kosta skjortan.
Framfört allt vill vi lyfta fram det faktum att det finns skjutglädje i bössan. Den är enkel att skjuta bra med. Inte minst tack vare kolvkammen som går att justera åt två håll, uppåt och åt sidan. Och ju roligare det är att skjuta, desto mer tränar man.
Den där extra finishen, det där finliret som drar blickar till sig, saknas förstås. Eftersom det kostar pengar. Men ändå, den överraskande fina träbiten rimmar snyggt med de svarta detaljerna. Att bössan kostar runt tio tusenlappar syns inte. För så är det, i dag är det svårt att hitta hagelvapen på den prisnivån som håller lika hög klass som Scandium J12.

Testpanelen


Viktor Lundstedt,
eftersöksjägare, vapenhandlare och skytteinstruktör

”En överraskande bra hagelbock, med tanke på priset. Jag gillar balansen, utseendet, tyngden i svingen och, faktiskt, det låga priset. Att det där allra sista när det gäller finish saknas betyder inget i sammanhanget. Det här är ett robust bruksvapen som ger mycket tillbaka till köparen utan att kosta skjortan.”


Peter Ekeström,
rutinerad jägare och hundförare

”Den är skön att skjuta med. Vilket betyder enkel att jaga med och lika enkel att träna på lerduvebanan med. Den ser fin ut också, men inte så fin att den ställer krav på mig när det är dags för lerduvor. Ett bruksvapen för bruksjägare, helt enkelt. Till ett överkomligt pris. Jag ser det här som en perfekt hagelbock för nyblivna jägare och för den som vill ha en extra bock för jakt bredvid sin tävlingsbössa.”

Peter Ekeström
Fler artiklar