Italiensk bondsoppa med vildsvinsfrikadeller

Soppa och frikadeller kan förberedas tidigt på hösten och frysas, för att sedan tas fram när jaktdagen kommer.
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen

Gör så här:

1. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna morötter. Skölj och strimla selleristjälkar. Skölj och skiva chilifrukten. Ta bort kärnorna om du önskar en mildare soppa.

2. Hetta upp olja i en stor gryta, gärna 10 liter. Tillsätt lök, morot, selleri och pepparfrukt. Fräs under omrörning tills grönsakerna är blanka och har mjuknat något.

3. Skölj mangold och eventuellt spenaten. Strimla mangold grovt och vänd ner tillsammans med spenaten i grytan. Tillsätt buljongtärningar, vatten och krossade tomater. Koka upp och låt sjuda i 30 minuter. Smaka av med salt och peppar, och låt sjuda ytterligare 30 minuter.

4. Gör under tiden frikadeller: Lägg färsen i en bunke. Skala och riv löken grovt. Skala och pressa i vitlöksklyftorna. Tvätta citronen och riv skalet och blanda allt i färsen tillsammans med salt och peppar. 

5. Koka frikadellerna, en tredjedel i taget i soppan tills de flyter upp till ytan. Tillsätt nästa tredjedel och så vidare. Vill du laga frikadellerna för sig kokar du dem i 1 ½ liter buljong och tar upp dem efter hand som de flyter upp till ytan. 

6. Servera soppan med ett gott bröd till.

Tips – gör om till vego!
Fryser du soppa och frikadeller för sig kan soppan även serveras till vegetarianer. Tillsätt då vita bönor i soppan och servera frikadellerna vid sidan om.

10 personer

Ingredienser

SOPPA

  • 2 stora gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 morötter
  • 1 stånd stjälkselleri, ca 500 g
  • 1 röd chili, spansk pepparfrukt
  • 1 dl olivolja
  • 1 kg mangold
  • 500 g färsk spenat
  • 4 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 l vatten
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar

FRIKADELLER

  • 600 g vildsvinsfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
Catarina Bennetoft
Ämnen i artikeln
Fler recept
Recept: Catarina Bennetoft
Foto: Stefan Wettainen
10 personer

Ingredienser

SOPPA

  • 2 stora gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 4 morötter
  • 1 stånd stjälkselleri, ca 500 g
  • 1 röd chili, spansk pepparfrukt
  • 1 dl olivolja
  • 1 kg mangold
  • 500 g färsk spenat
  • 4 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 l vatten
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar

FRIKADELLER

  • 600 g vildsvinsfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar