Järpar av hjort

En rätt som kocken Gustav Leonhardts mamma ofta lagade, men som Gustav har uppdaterat med crispy chili, en kryddblandning som ger både lite hetta och fyllighet till järparna.

4 pers

Ingredienser

TILL 4 PERS:

  • 500 g hjortfärs
  • 1 1/2 msk crispy chili utan olja (se info)
  • 2 limefrukter, rivet skal + saft
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 msk neutral olja + 1 msk smör
  • 5–6 limeblad, färska eller torkade
  • 3–4 dl buljong från buljongkoket,
  • eller från tärning
  • 2 dl vispgrädde

TILLBEHÖR:

  • jasminris kokt med stjärnanis, se recept
  • koriander
  • rivet skal av 1 lime

Gör så här:

1. Blanda färsen med chilin, rivet skal av två limefrukter, riven vitlök, ägg och salt. Blanda väl. 

2. Forma järpar med hjälp av två skedar.

3. Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Lägg i järparna efter hand och bryn dem runt om. Halvera limefrukterna och lägg snittytan neråt i stekpannan. Låt dem bli varma och pressa sedan ut saften i stekpannan. Lägg i limebladen.

4. Häll i buljong och låt koka kraftigt 2–3 minuter. 

5. Sänk värmen och häll i grädden. Låt koka samman i 5 min. 

6. Garnera med rivet limeskal, färsk koriander och servera med nykokt jasminris (se recept).