Järpar av hjort
En rätt som kocken Gustav Leonhardts mamma ofta lagade, men som Gustav har uppdaterat med crispy chili, en kryddblandning som ger både lite hetta och fyllighet till järparna.
Gör så här:
1. Blanda färsen med chilin, rivet skal av två limefrukter, riven vitlök, ägg och salt. Blanda väl.
2. Forma järpar med hjälp av två skedar.
3. Hetta upp olja och smör i en stekpanna. Lägg i järparna efter hand och bryn dem runt om. Halvera limefrukterna och lägg snittytan neråt i stekpannan. Låt dem bli varma och pressa sedan ut saften i stekpannan. Lägg i limebladen.
4. Häll i buljong och låt koka kraftigt 2–3 minuter.
5. Sänk värmen och häll i grädden. Låt koka samman i 5 min.
6. Garnera med rivet limeskal, färsk koriander och servera med nykokt jasminris (se recept).
Crispy chili in oil
En spännande smakrik blandning av chili, sojaolja, lök och sichuanpeppar. Den finns i asiatiska butiker och är enligt Gustav Leonhardt en räddare och smakhöjare för många rätter. I det här receptet häller Gustav av oljan och använder den vid annan matlagning.
Recept Jasminris med stjärnanis
Häll ris i en kastrull så att mängden når första knogen på pekfingret. Skölj riset fler gånger tills vattnet blir klart. Häll i vatten så att det når andra knogen på pekfingret. Tillsätt salt och 1–2 stjärnanis. Koka upp och sänk till låg värme. Låt stå tills riset är kokt och torrt. Rör aldrig i riset med en sked utan använd i stället en gaffel så blir riset luftigt.