Kinesiska köttbullar med krispig kål

Det här är en lättlagad rätt som snabbt blir populär. De stora köttbullarna kallas ibland fyra lyckors köttbullar eller lejonhuvuden där kålen de serveras i ska föreställa lejonens man.

4–6 pers

Ingredienser

TILL 4–6 PERS:

  • 500 g vildsvinsfärs eller annan viltfärs
  • 1 liten purjolök, ca 2 dl strimlad
  • 1/2 msk riven ingefära
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk potatismjöl
  • 1/2 tsk vitvinsvinäger
  • 1/2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 msk raps- eller sesamolja samt till stekning

KÅLMANEN:

  • 1 salladskål, ca 500 g
  • 1 1/2 dl vatten + 1 msk vilt- eller kycklingfond
  • 1 msk hackad färsk ingefära
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1/2 tsk salt

TILLBEHÖR:

  • ris

Gör så här:

1. Blanda färsen med samtliga ingredienser. Blanda väl till en mjuk, formbar smet. Forma 4–6 stora bullar och bryn dem runt om i olja.

2. Skiva salladskålen och lägg i en gryta. Lägg köttbullarna ovanpå. 

3. Blanda vatten med fond, ingefära, soja och salt. Häll blandningen över kålen. Lägg på lock och sjud sakta i ca 45 min. Servera genast med kokt ris.