Potatispaj med getost

En matig paj som kan förberedas och strax före servering värmas 20 min i 200°, gärna täckt med ett bakplåtspapper. Getosten kan bytas ut mot fetaost eller smakrik hårdost i tärningar.

6 pers

Ingredienser

PAJDEG:

  • 4 dl vetemjöl
  • 130 g kallt smör
  • 2 äggulor
  • 1 dl hackad persilja
  • 1–2 msk vatten

FYLLNING:

  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 200 g bladspenat
  • 600 g kokt potatis, 6–8 st
  • 2 dl hackade örter, t ex basilika,
  • persilja och gräslök
  • 200 g getost, chèvre
  • 3 ägg
  • 2 dl gräddfil
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

1. PAJDEG: Blanda samman vetemjöl, smör, äggulor och hackad persilja i matberedaren. Tillsätt vatten och kör ihop degen. Kavla degen eller tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Tryck upp degen på kanten. Ställ kallt i minst 30 min.

2. Skala och skiva löken tunt. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Tillsätt spenaten och låt den ”smälta”. Ställ åt sidan.

3. Värm ugnen till 200°. Nagga pajbotten och förgrädda den mitt i ugnen ca 12 min.

4. Skiva potatisen. Fördela spenaten jämnt över pajbotten, fyll på med potatis och hackade örter i 2 lager. Skiva getosten och fördela över potatisen.

5. Vispa samman ägg, gräddfil, mjölk, salt och peppar. Häll det i formen och grädda mitt i ugnen ca 40 min.

6. Garnera pajen med örter och servera till grillat kött.