Såser till grillat

Smakrika såser som förgyller grillkvällen.

6 pers

Ingredienser

CURRYAIOLI

  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk curry
  • 2 msk sweet chilisås
  • 2 tsk riven ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt

GUACAMOLE MED TOMAT

  • 3 mogna avokado eller 250 g frusen, tinad
  • 2 stora tomater
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1–2 msk pressad lime eller citron
  • salt
  • peppar

TOMATSALSA

  • 8 tomater
  • 3 salladslökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk crispy chili
  • 1 msk rapsolja + 1 msk sesamolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl hackad koriander

Curryailoi, gör så här:

1. Blanda majonnäs och crème fraiche i en skål. 

2. Skala och riv vitlöksklyftorna och vänd ner i skålen tillsammans med curry, sweet chili, riven ingefära, gurkmeja och salt. 

3. Låt stå kallt till servering.


Guacamole med tomat, gör så här:

1. Halvera avokadofrukterna, ta ur kärnorna och gröp ur innehållet med en sked och skär det i tärningar. Lägg i en skål.

2. Klyfta tomaterna och ta ur kärnhusen. Skär tomatklyftorna i mindre bitar och blanda varsamt med avokadon.

3. Skala och finhacka schalottenlöken, skala och riv vitlöksklyftorna och vänd ner i salsan. 

4. Tillsätt pressad lime eller citron, blanda och smaka av med salt och peppar. Servera.


Tomatsalsa, gör så här:

1. Skölj och tärna tomaterna smått. Ansa salladslökarna och skiva dem tunt och blanda med tomaterna i en skål.

2. Skala och finhacka eller riv i vitlöksklyftan, tillsätt crispy chili, olja, salt och hackad koriander. Smaka av och ställ svalt till serveringen.