Wallenbergare av vildsvin, citronmos och gröna primörer

Detta är en beskrivning av rätten. Kanske lite tips på när man ska äta eller annat! Citronskal ger både Wallenbergaren och potatismoset en frisk, vårlig smak.

6 personer

Ingredienser

WALLENBERGARE:

  • 600 g vildsvinsfärs
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 1 ekologisk citron, rivet skal
  • 3 äggulor
  • 1/2 dl + 2 dl ströbröd eller panko
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk smör till stekning

MOS:

  • 800 g potatis, mjölig sort
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 dl hackad persilja

TILLBEHöR:

  • 250 g grön sparris
  • 150 g sockerärter
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk hackad dill
  • 150 g smör att bryna

Gör så här

  1. WALLENBERGARE: Se till att färs, grädde och ägg är kylskåpskalla. Lägg färsen i en matberedare och kör den snabbt med salt, peppar och rivet citronskal. Tillsätt äggulorna, 1/2 dl ströbröd och därefter grädden i en tunn stråle. Värm ugnen till 150°.
  2. Forma 6 stora biffar eller 12 mindre. Vänd dem i panko/ströbröd och stek dem på lite över medelvärme till fin färg.
  3. Efterstek till 58°–65° mitt i ugnen.
  4. MOS: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet, men spara lite att späda med.
  5. Krossa den kokta potatisen med en potatisstomp alternativt pressa den. Vänd i rumsvarmt smör, salt, pressad citron och persilja. Späd med kokvattnet tills moset får en mjuk konsistens.
  6. Ansa sparrisen och skär den i tre delar på snedden. Hetta upp olivolja i en stek- panna och stek sparrisen mjuk tillsammans med sockerärter. Smaka av med salt och vänd i dillen.
  7. Hetta upp 150 g smör i en kastrull. Låt det koka tills det tystnar och börjar få en gyllenbrun färg och en nötig doft. Passa noga, det bränns fort om värmen är för hög.
  8. SERVERING: Lägg upp grönsakerna mitt på tallriken, lägg Wallenbergaren över och moset intill. Ringla brynt smör runt.

PANKO

Panko betyder ströbröd på japanska och är ett luftigt ströbröd som mer ser ut som flingor än rivet torrt bröd. Det ger därför en sprödare panering.