Jakt & Jägares testare har använt handkikaren under två månaders jaktsäsong. Intrycket är mycket gott, så gott att han sällan drar till skogs utan den. Det är detsamma som ett högt betyg.
Foto: Peter Ekeström

Bra optik med avståndsmätning

Den här handkikaren överraskar. Optiken är väldigt bra, skärpan är fantastisk och kan mäta sig med varumärken i jaktoptikens elitserie. Den nya handkikaren Delta-T 9x45 FL HD har dessutom avståndsmätning, lika snabb och lätthanterlig som exakt. Allt det till ett pris så lågt att betydligt dyrare konkurrenter antagligen drar efter andan.
Foto: Peter Ekeström
Känslan av kvalitet i tillbehören som följer med i köpet är för den petnoga inte riktigt lika hög som i kikaren.
Bra greppytor i gummi gör hanteringen enkel också i regn och rusk.

+

  • Fin optisk prestanda, bra färgåtergivning.
  • Avståndsmätningen är enkel att hantera, och exakt.
  • Robust känsla, upplevd hög kvalitet.
  • Enkla menyer.
  • Bra och tydliga knappar.
  • Överraskande lågt pris.

-

  • Lite billig känsla i rem och gummiskydd.
  • Ingen inbyggd eller möjlighet till extern ballistisk kalkylator.

Slutsats

Delta Optical har lyckats kombinera rätt förstoring med rätt ljusinsläpp och avståndsmätning. Jag gillar hela paketet, inte minst känslan när jag använder den. Robust men lätt, avancerad teknik som är enkel att jobba med.

Känslan i att ha en väldigt bra handkikare, med allt vad det innebär under praktisk jakt, som samtidigt är en pålitlig avståndsmätare är härlig. Visst är konkurrensen när det gäller en sådan här produkt hård, och visst finns det andra varumärken som utan tvekan kan matcha, till och med övertrumfa Delta-T. Men få kan göra det till samma relativt låga pris.

Letar man efter en riktigt bra handkikare är den här ett alternativ också för den som inte ser avståndsmätaren som det viktigaste i livet. Vill man ha både kikare av hög kvalitet och en avståndsmätare, ja då är det ett misstag att inte ta en titt på (och i)
Delta-T 9×45 FL HD.

Peter Ekeström
Fler artiklar