Matlagning utomhus är ingen nyhet för jägarkåren. Att sitta framför en öppen eld och tillaga dagens lunch, och samtidigt få lite extra värme, kan vara behållningen från en annars händelsefattig jaktdag. Men ibland kan det av olika anledningar vara olämpligt att göra en öppen eld och då är ett portabelt utekök mer lämpligt. I dag finns en uppsjö av olika typer och modeller av varierande material och kvalitet. Vi har valt att titta närmare på sex modeller. Bland dessa finns en klassiker med nästan 100 år på nacken som med åren har utvecklats och breddat sina möjligheter.

Investera i en stekpanna

Är du bara ute någon enstaka gång om året på jakt där egen matlagning krävs kan det räcka att införskaffa ett enklare kök med någon enstaka kastrull som inte tar plats i packningen. Men gör du längre turer kan vikten vara av betydelse för en lättare packning. Och om matlagningen ska fungera optimalt kan valet av mer avancerade material i kokkärl vara viktigt. Storleken kan också ha betydelse beroende på om man lagar mat till bara några få eller till många. Oavsett vilket finns det i dag oftast möjlighet att komplettera utrustningen med nya kok- och stekpannor. Många gånger är det en stekpanna som används mest. En god investering är därför en bra stekpanna i lite tåligare gods, och gärna med släpp lätt-beläggning som tål att användas utan att maten fastnar. Men tänk på att använda redskap av plast eller trä i dessa.

Aluminium vanligast

Aluminium är det vanligaste materialet i utekök. Det leder värme bra och är fördelaktigt för vikten. Men man bör tänka på att inte tillaga sura livsmedel i en obehandlad panna som släpper ifrån aluminium till maten och gör kärlet fult. Är det däremot behandlat med släpp lätt-beläggning kan sura livsmedel tillagas i kärlet.
Om du har som rutin att alltid diska direkt efter måltiden slipper du en oangenäm överraskning när du tar upp ditt utekök nästa gång. Enklast är att diska direkt efter måltiden. Allt som kallnar och stelnar är mycket svårare att få bort. Värm vatten för att skölja ur smutsiga kärl och använd gärna lite mossa för att torka rent. Ett tips för att öka livslängden på ditt utekök är att inte diska delarna i maskin utan endast rengöra dem för hand

Så testade vi

Vi har valt att fokusera på utekök som lämpar sig att värma eller laga mat på för en eller flera personer. Köken passar för matlagning utomhus (inget annat rekommenderas) året om, med fokus på de årstider som jägaren är aktiv. Testet gjordes på en plats i lä. Dagen för testet var det 8 grader varmt och det blåste 9 meter/sekund, och i byarna upp till 19 meter/sekund. Samtliga kök sattes samman enligt respektive instruktioner, som vi har bedömt och vägt in i slutbetyget. Vi har också vägt alla modellerna samt mätt dem i hoppackat läge. Vi mätte tiden det tog att koka upp 1 liter vatten med en uppmätt starttemperatur på 12 grader. Primus LITE testades med 0,5 liter vatten, då den inte rymmer mer. Under testet bedömde vi även kökens hantering och funktion. Betyget är satt på en skala 1–10, där 10 är bäst. //