Foto: Håkan Bennetoft

Uteköket – en god vän under jakten

I kölvattnet av pandemin har vår lust för äventyr väckts. Lokala naturupplevelser och friluftsliv har fått en renässans. Med ett bärbart kök kan man enkelt laga eller värma mat för en eller flera. Vi har testat sex utekök, som kostar från 300 till 1 700 kronor, och satt betyg.
Foto: Håkan Bennetoft

Matlagning utomhus är ingen nyhet för jägarkåren. Att sitta framför en öppen eld och tillaga dagens lunch, och samtidigt få lite extra värme, kan vara behållningen från en annars händelsefattig jaktdag. Men ibland kan det av olika anledningar vara olämpligt att göra en öppen eld och då är ett portabelt utekök mer lämpligt. I dag finns en uppsjö av olika typer och modeller av varierande material och kvalitet. Vi har valt att titta närmare på sex modeller. Bland dessa finns en klassiker med nästan 100 år på nacken som med åren har utvecklats och breddat sina möjligheter.

Investera i en stekpanna

Är du bara ute någon enstaka gång om året på jakt där egen matlagning krävs kan det räcka att införskaffa ett enklare kök med någon enstaka kastrull som inte tar plats i packningen. Men gör du längre turer kan vikten vara av betydelse för en lättare packning. Och om matlagningen ska fungera optimalt kan valet av mer avancerade material i kokkärl vara viktigt. Storleken kan också ha betydelse beroende på om man lagar mat till bara några få eller till många. Oavsett vilket finns det i dag oftast möjlighet att komplettera utrustningen med nya kok- och stekpannor. Många gånger är det en stekpanna som används mest. En god investering är därför en bra stekpanna i lite tåligare gods, och gärna med släpp lätt-beläggning som tål att användas utan att maten fastnar. Men tänk på att använda redskap av plast eller trä i dessa.

Aluminium vanligast

Aluminium är det vanligaste materialet i utekök. Det leder värme bra och är fördelaktigt för vikten. Men man bör tänka på att inte tillaga sura livsmedel i en obehandlad panna som släpper ifrån aluminium till maten och gör kärlet fult. Är det däremot behandlat med släpp lätt-beläggning kan sura livsmedel tillagas i kärlet.
Om du har som rutin att alltid diska direkt efter måltiden slipper du en oangenäm överraskning när du tar upp ditt utekök nästa gång. Enklast är att diska direkt efter måltiden. Allt som kallnar och stelnar är mycket svårare att få bort. Värm vatten för att skölja ur smutsiga kärl och använd gärna lite mossa för att torka rent. Ett tips för att öka livslängden på ditt utekök är att inte diska delarna i maskin utan endast rengöra dem för hand

Så testade vi

Vi har valt att fokusera på utekök som lämpar sig att värma eller laga mat på för en eller flera personer. Köken passar för matlagning utomhus (inget annat rekommenderas) året om, med fokus på de årstider som jägaren är aktiv. Testet gjordes på en plats i lä. Dagen för testet var det 8 grader varmt och det blåste 9 meter/sekund, och i byarna upp till 19 meter/sekund. Samtliga kök sattes samman enligt respektive instruktioner, som vi har bedömt och vägt in i slutbetyget. Vi har också vägt alla modellerna samt mätt dem i hoppackat läge. Vi mätte tiden det tog att koka upp 1 liter vatten med en uppmätt starttemperatur på 12 grader. Primus LITE testades med 0,5 liter vatten, då den inte rymmer mer. Under testet bedömde vi även kökens hantering och funktion. Betyget är satt på en skala 1–10, där 10 är bäst. //

Slutsats

Ett bra utekök gör jägarlivet betydligt enklare. Jagar man under flera dagar och tillfällen per år ska man satsa på ett stabilt kök. Val av bränsle är en smaksak. Men ett gasolkök ger snabbare tillagning och sotar sällan, vilket kan vara en fördel om händelserna snabbt förändras. Spritköken är enkla att använda, ofta billiga och passar alla. Välj ett kök av kraftigare aluminium om du vill att det ska hålla över tid. 

Testade produkter

Biltema

Prisvärt kök med många delar. Tar stor plats i packningen, men väger inte så mycket.

Värmekälla/bränsle: Reglerbar brännare för röd etanol.
Material: Aluminium samt nylon/plastrem.
Antal delar: Nio. Två kastruller, stekpanna/tallrik, kanna, handtag, brännare, vindskydd över- och underdel, rem.
Bruksanvisning: Tydlig med tecknade bilder och text. Fyra språk, bland annat svenska.
Uppmätt tid för att koka upp 1 liter vatten: 18 min.
Uppmätt vikt: 960 g.
Uppmätt storlek: 22 cm i diameter, höjd 15 cm.
Pris: 299 kr.
Info: biltema.se

Betyg:

+

  • Stabilt kök.
  • Många delar att laga mat i. 
  • Billigt. 

-

  • Tunt gods och liten brännare gör koktiden längre. 
  • Blir fort fult, repigt och buligt. 
  • Sotar. 

Biolite

Fiffigt kök som eldas med torra kvistar och grenar. På själva värmekällan sitter ett aggregat med en fläkt som styr förbränningen i den lilla brasan och även alstrar energi till det inbyggda batteriet, vilket kan användas att ladda telefonen med eller tända den medföljande lampan. 

Värmekälla/bränsle: Träpellets, torkade kvistspån, näver, små torra kvistar, kottar.
Material: Olika, i huvudsak rostfritt och plast.
Antal delar: Sju. Biobränslebrännare, batteri- och fläktdel, kokkärl med piplock, grill, plastskål, usb-lampa, tändblock.
Bruksanvisning: Instruktiva tecknade bilder, liten och svårläst text. Flera språk, bland annat svenska. Olika bruksanvisningar till de olika delarna.
Uppmätt tid för att koka upp 1 liter vatten: 10 min. Angiven tid är 4,5 min.
Uppmätt vikt: ca 1 700 g + grillhäll, ca 1 000 g.
Uppmätt storlek: 12 cm i diameter, höjd 26 cm. Brännare och kokkärl nedpackat har storlek som en 1,5 liters pet-flaska.
Pris: Ca 1 500 kr för brännare och lampa, ca 2 300 kr inklusive kokkärl och grill.
Info: widforss.se

Betyg:

+

  • Påhittig konstruktion.
  • Kokar snabbt upp vatten.
  • Ger värme.

-

  • Sotar mycket.
  • Kan ta tid att förbereda bränsle och starta elden.
  • Väger mycket.

Kayoba

Litet och lätt kök med spritbrännare. Brännaren saknar separat lock för värmereglering.

Värmekälla/bränsle: Rödsprit, men det anges ej på förpackning eller i bruksanvisning.
Material: Aluminium.
Antal delar: Sex. Över- och undre vindskydd, brännare, stekpanna, två kastruller 1,3 och 1,5 liter samt handtag.
Bruksanvisning: Tydlig anvisning med fotografier och text. Fyra språk, bland annat svenska.
Uppmätt tid för att koka upp 1 liter vatten: 17 min.
Uppmätt vikt: 580 g.
Uppmätt storlek: 21 cm i diameter, höjd 12 cm.
Pris: 249 kr.
Info: jula.se

Betyg:

+

  • Litet och lätt.
  • Billigt.

-

  • Blir extremt sotigt.
  • Svårt att se att etanolen brinner.
  • Konstruktionen gör att kastrullerna lätt fastnar och köket välter.

Primus PrimeTech Stove System 1,3L

Litet och smidigt gasolkök för 1–3 personer. Flera genomtänkta lösningar och materialkombinationer ger extra poäng. 

Värmekälla/bränsle: Gas av propan/isobutan.
Material: Hårdanodiserad aluminium, keramisk släpp lätt-beläggning.
Antal delar: Sju. Vindskydd med integrerad brännare, två kastruller, ett lock med integrerat durkslag, gnisttändare, en griptång, en isolerande förvaringspåse samt vikbar värme-
reflektor att ställa gasolköket på för att spara energi. Gasol säljs separat.
Bruksanvisning: Tydlig beskrivning i text på flera språk. Finns även på webbplatsen.
Uppmätt tid för att koka upp 1 liter vatten: 5,5 min. Angiven tid är 3,5 min.
Uppmätt vikt: 860 g.
Uppmätt storlek: 18 cm i diameter, höjd 13 cm.
Pris: Ca 1 700 kr + 400 kr för stekpanna.
Info: primus.se

Betyg:

+

  • Enkelt och snabbt att få på plats.
  • Snabb tillagning utan sot.
  • Lämpar sig väl i vindskyddet.
  • Kraftigt material och enkla men fiffiga lösningar som durkslag, värmereflektor och isolerad förvaringspåse som håller maten varm.

-

  • Släpp lätt-beläggningen kan repas om fel redskap används.
  • Gasolen kan ta slut.

Primus Lite stove

Passar utmärkt för den ensamma jägaren som önskar koka kaffe, värma en soppa eller gryta under jakten. Ett lätt och smidigt kök som inte tar plats. Bäst för dagsutflykten. 

Värmekälla/bränsle: Gas av propan/isobutan.
Material: Hårdanodiserad aluminium, släpp lätt-beläggning.
Antal delar: Fem. Liten gasoltub, brännare med inbyggd gnisttändare, en kastrull 500 ml, lock och värmeskydd tillika bärrem. Stödben köps separat.
Bruksanvisning: Tydlig och utförlig text på flera språk. Finns även på webbplatsen.
Uppmätt tid för att koka upp 0,5 liter vatten: 7,5 min. Angiven tid är under 3 min.
Vikt: 620 g.
Storlek: 11 cm i diameter, höjd ca 15 cm.
Pris: Ca 1 000 kr.
Info: primus.se

Betyg:

+

  • Nätt och effektivt med genomtänkta lösningar.
  • Kastrullen vrids fast på brännaren.

-

  • Tar lång tid att koka upp vatten.

Trangia 25-4 UL

Ett Trangiakök kan anpassas efter egna önskemål om material, antal och val av delar samt värmekälla. Vi testade det lite större köket för 3–4 personer med etanolbrännare.

Värmekälla/bränsle: T-röd eller Tenol.
Material: Aluminium med starkare legering, samt stekpanna med släpp lätt-beläggning.
Antal delar: Sju. Över- och undre vindskydd, två kastruller 1,5 l och 1, 75 l, stekpanna, kaffepanna, brännare, tång och rem i nylon.
Bruksanvisning: Tydlig och på flera språk, bland annat svenska. Även recept finns med.
Uppmätt tid för att koka upp 1 liter vatten: 13 min. Angiven tid 10–15 min.
Vikt: 1 006 g.
Storlek: 22 cm i diameter, höjd 10 cm.
Pris: Ca 910 kr med spritbrännare, ca 1 430 kr med gasbrännare.
Info: trangia.se

Betyg:

+

  • Kraftig och stabil konstruktion.
  • Enkelt att använda.
  • Vid stekpanna och rymliga kittlar.
  • Fungerar med olika brännare och bränslen.
  • Prisvärt.

-

  • Med spritbrännare blir kastrullen ordentligt sotig.
Håkan Bennetoft
Fler artiklar

Förbered maten hemma

  • Pågår jaktäventyret i flera dagar är det bra att planera varje måltid och tänka på att det som man bär med sig verkligen ska gå åt. Men vad är lämpligt att ha med ut i naturen om man vill ha ett alternativ till den frystorkade maten som erbjuds i handeln?
  • Tipset är att välja råvaror som är lätta att hantera och koka eller steka. Om du förbereder det mesta av maten hemma, och portions- eller måltidsförpackar i tätslutande plastpåsar, går tillredningen mycket snabbare. Det är också enklare att bära med sig maten då man slipper skrymmande förpackningar.
  • Exempel på råvaror som går fort att tillaga är pasta, couscous och snabbkokande ris som säljs i portionsförpackningar. Packa till exempel pastan med torkad korv och kryddor så är det bara att hälla allt i kokande vatten och måltiden är klar i ett nafs. 
  • Frystorkade soppor är bra mat som kan förstärkas med pasta eller linser. Koka soppan redan på morgonen och håll varm i en mattermos fram till lunch. Lägg gärna i okokt pasta, couscous eller linser som tillagas i värmen och gör soppan matigare. 
  • Glöm heller inte det lilla extra – kryddblandningar och en liten flaska rapsolja är bra att bära med sig, liksom en vitlöksklyfta eller en bit västerbottensost som kan höja hela smakupplevelsen.
  • Tillgången till drickbart vatten i naturen varierar i vårt land. Men om jakten genomförs där rena bäckar och vattendrag finns behöver inte ryggsäcken belastas med en extra vattenvikt. För när man ska laga mat behövs alltid vatten. 

 

Var noga med hygienen

Handhygienen är alltid viktig vid hantering av olika färskvaror – även ute i naturen. Bra förvaringsmöjligheter är ofta begränsade, men försök finna en skuggig plats för råvarorna om temperaturen stiger. Det kan vara i en bergsskreva, under ett träd eller nedsänkt i vatten förutsatt att en vattentät säck används. Och tänk på att inte använda samma kniv som du just har passat viltet med för att skära upp råvarorna. 

 

Tips!

Körs köket på full effekt får du räkna med att det blir en hel del åtgång på bränsle. Hushåll därför med det varma vattnet och häll över det i en termos och använd det senare. Under vår, sommar och höst är det oftast enkelt att hitta lämpligt vatten, men på vintern behöver man smälta snö för att få vatten till matlagning. Tänk på kastrullens storlek om du tänker smälta snö.