Foto: Peter Ekeström

Ett stort steg framåt för termisk teknik

Med Helion 2 XP50 Pro tar Pulsar ett rejält kliv framåt när det gäller optik som läser värmestrålning. Tåligheten, batteritiden och enkelheten i hanteringen får höga poäng. Men bäst av allt är bildkvaliteten. Med tiden lär konkurrenterna komma i kapp, men i dag slår den här termiska kikaren det mesta på marknaden.
Foto: Peter Ekeström
1. Ett snabbtest i mörker när en jämthund rör sig visar tydligt hur bra detaljåtergivningen är. 2. En grupp unga vildsvin betar trygga vidare i höstsådden i skydd av totalt mörker. 3. Det är en upplevelse att studera vilt och fågel i nattens mörker. 4. En älg som rör sig i skogsbrynet syns tydligt.

+

  • Värmekamerans förmåga att läsa värme är väldigt bra. Minsta skiftning i temperatur i föremål och djur syns.
  • Funktionen Image Boost gör det möjligt att se grässtrån, klena grenar och annat, både framför och bakom målet. Det ökar säkerheten för den som skyddsjagar vildsvin nattetid.
  • Löstagbart batteri. Man kan alltså ha ett extra batteri och byta.
  • Enkel hantering, enkel meny, lättbegriplig.
  • Smidigt och lätt att reglera skärpan.
  • Spelar in både video och stillbilder.
  • Väldigt stryktålig och vattentät, tack vare skalet av magnesiumlegering.

-

  • Det här är en helt nyutvecklad produkt med tydliga förbättringar jämfört med den tidigare generationen. Trots det ser Helion 2 XP50 Pro exakt ut som föregångaren, samtidigt som namnet är näst intill likadant. Det är förvirrande för konsumenten och faktiskt obegripligt.
  • Den lilla armen (levern) av plast som spänner fast batteriet känns svag jämför med resten av enheten.

Slutsats

Mycket av den utrustning som vi använder i den svenska jakten utvecklas långsamt. Ett exempel är den vanliga optiken. Rent praktiskt är det inte överdrivet mycket som skiljer exempelvis kikarsikten av hög kvalitet om vi jämför i dag med i går. En hel del av det som kallas utveckling handlar om små förändringar i utseende och i detaljer som visserligen spelar roller men inte särskilt stora, sett ur praktisk användning. Men termisk och digital teknik förändrar den bilden. Där tas ständiga steg framåt i en allt mera avancerad riktning. Den testade termiska värmekameran/kikaren, Pulsar Helion 2 XP50 Pro, är ett kvitto på det.
Man kan förstås argumentera emot den utvecklingen. Hur mycket teknik behöver vi? Skyddsjakt efter vildsvin i mörker har fungerat effektivt under mycket längre tid än vi har haft tillgång till termisk och digital teknik. Dessa hjälpmedel, om målet är hög kvalitet, kostar dessutom mycket pengar. Å andra sidan, möjligheten att se bra och kunna skjuta säkra skott i becksvart mörker ökar säkerheten samtidigt som vi blir mer effektiva. Om just den detaljen är målet, om jaktmöjligheterna nattetid är många och om kassan tillåter, är det snudd på dumdristigt att inte åtminstone provtitta i Pulsar Helion 2 XP50 PRO.
Men glöm inte att leta efter värdet 25 millikelvin (mK). Där finns den största skillnaden.

Peter Ekeström
Fler artiklar