Jaktåret börjar lida mot sitt slut och ett nytt med nya utmaningar nalkas. Kanske är en ny jaktmark på gång. Eller kanske behöver den befintliga passlinjen uppdateras med nya fräscha torn som ska placeras ut på rätt platser. Att använda jakttorn är en utmärkt lösning för ökad säkerhet med bra kulfång, och minskar även risken för att sprida egen vittring.

Jakttorn finns i många utföranden och konstruktioner och består oftast av en platå eller hytt på 3–4 ben med en stege för att tryggt komma på plats. De som har vandrat i skog och mark har säkert sett variationer på kreativa byggen som kan vara mer eller mindre riskabla att beträda. Allt från en solstol på en gammal lastpall till torn så höga att de når himlavalvet.

Att bygga ett torn på plats eller köpa ett färdigbyggt är frågan som många jaktlag ställer sig. I dag finns ett stort utbud från olika leverantörer som erbjuder allt från byggsatser till färdigmonterat för direktleverans. De kan vara tillverkade i olika material som trä, stål, aluminium eller plast.

Valet beror på de egna preferenserna samt vilken terräng som tornet ska användas i. Vill man ha ett mobilt jakttorn bör man naturligtvis ta hänsyn till hur lätt det är att transportera.

I de flesta jaktlag finns alltid någon som är händig och föredrar att bygga på plats, men oftast är nettovinsten blygsam i förhållande till virkesspill och tid. Att hitta en ritning eller bra pedagogiska instruktionsfilmer är inte några problem. De finns online utan kostnad. Utöver detta behövs naturligtvis virke. Alla i jaktlaget kanske inte har möjlighet att delta vid ett bygge, men så länge några personer hjälps åt brukar det gå snabbt och enkelt.

Den stora fördelen med att köpa ett färdigt torn är att det går snabbt att få på plats och den frigjorda tiden kan användas för röjning och andra förberedande åtgärder inför jaktsäsongen. 

På Svenskt träs webbplats byggbeskrivningar.se finns byggritningar, materialspecifikation samt information om kapning för dig som vill bygga själv av eget virke. Enkla och tydliga hjälpmedel för den händige.

Tänk på det här!

När du bygger ett jakttorn är det viktigt att planera och genomföra projektet på ett säkert och effektivt sätt. Genom att följa dessa tips kan du bygga ett jakttorn som hjälper dig att maximera din jaktupplevelse.

  1. Säkerhet i första hand: Använd personlig skyddsutrustning när du bygger jakttornet, och var försiktig med verktyg, höjder och materialhantering.
  2. Kamouflage: Anpassa jakttornets utseende så att det smälter in i miljön och inte skrämmer bort djuren. Använd naturliga färger, material och former för att minimera synligheten.
  3. Bekvämlighet: Förse jakttornet med nödvändig utrustning och bekvämligheter, till exempel stolar, hyllor för utrustning och eventuellt skydd från väder och vind.
  4. Stabilitet och säkerhet: Se till att jakttornet är stabilt och säkert att använda. Det bör vara starkt nog att bära vikten av flera personer och utrustning.