Foto: Håkan Bennetoft

Säckar för smidig transport av vilt

Transportsäckar för mindre småvilt underlättar vid transport till och i bilen. Vi har testat och satt betyg på fyra olika modeller i prisklass från 199 till 850 kronor.
Foto: Håkan Bennetoft

Många jägare har långa resor till och från sina jaktmarker. Bilen blir fort fullastad med allt som hör jakten till. När det vilt som man har fällt ska transporteras hem vill man skydda både bilen och alla saker, men också minska risken för att kontaminera köttet med smuts.

En vanlig syn på jaktmarken är en rulle med plastsäckar där viltet stoppas in för transporten hem. Ofta med blod och andra rester som har runnit ut i bagageutrymmet som resultat. Blodfläckar är inte lätta att få bort och i värsta fall kan de lämna en dålig lukt efter sig. 

Besväret kan undvikas och lösningen är enkel. På marknaden finns särskilda viltsäckar, eller transportsäckar som de också kallas, i kraftiga material. De håller tätt, är lätta att bära eller dra och går att tvätta eller spola ur efter användning.

Fler handtag

En bra viltsäck ska vara funktionell och genomtänkt, helst med flera handtag så att man kan hjälpas åt med lyft upp i bilen eller på släpet.

Några av de testade säckarna är öppna och några går att sluta med snöre eller dragkedja. Vad man föredrar är en smaksak, då förutsättningarna för att transportera skrymmande djurkroppar är olika. En helt sluten säck kan också användas på en lastkorg som man fäster på dragkroken bakom bilen.

Viltsäckarna är inte större än att de får plats i bagageutrymmet i en bil. Därför är det främst småvilt och mindre klövvilt som får plats i dem. De kan självklart även användas för transport av ved, trädgårdsavfall, bulvaner eller för jakt- eller fiskeutrustning.

En av säckarna i vårt test, Neverlost, kan också fungera som bagageskydd, och en annan, Packåsnan, kan användas till att dra ut viltet kortare sträckor. 

Viltsäckarna är vanligtvis tillverkade i nylon. Ett slitstarkt material som också är lätt att rengöra. Packåsnans viltsäck har även en gummerad insida. 

Så testade vi

Alla säckarna har packats med vilt. De har också använts för att packa jaktutrustning. Samtliga säckar har spolats och torkats ur.
I betyget ingår även en allmän bedömning av hur säckarna fungerar att hantera praktiskt. Betyget är satt på en skala från 1 till 10, där 10 är bäst. 

Slutsats

De fyra säckar som vi har testat får plats i ett normalt bagageutrymme. Alla har handtag som underlättar lyft i och ur bil. Samtliga säckar fyller sitt syfte att skydda bagageutrymmet liksom viltet från nedsmutsning. De har också spolats och torkats ur med gott resultat. Det är dock viktigt att tänka på att låta säckarna lufttorka ordentligt innan de rullas eller viks ihop för förvaring. Säckarna skiljer sig i utförande och det blir därför ett behovsstyrt val. Men det förhållandevis låga priset öppnar upp för att använda flera olika säckar. 

Testade produkter

Biltema

Storlek: 70 x 50 x 40 cm.
Material: Polyester.
Funktion: En öppen kraftigare, rektangulär säck med fyra handtag som förenklar lyft i och ur bilen. Ett tunt snöre drar ihop säckens kanter. Förvaras hoprullad och fästes med separata band. Tvättas med ljummen tvållösning.
Pris: 199 kr.
Info: biltema.se.

Betyg:

+

 • Kraftig säck.
 • Kan med fördel även användas för att packa jaktutrustningen. 
 • Priset.

-

 • Något liten. 
 • Inte så följsam. 
 • Saknar låsanordning på snöret som drar samman säcken.

5etta

Storlek: 80 x 50 x 40 cm.
Material: Presenningsväv.
Funktion: En öppen lätt, rektangulär säck som rymmer ett, eventuellt två, mindre klövvilt. Fyra vadderade handtag förenklar lyft i och ur bilen. Ett tunt snöre drar ihop säckens kanter. Det finns även en låsanordning med knapp. Säcken tar liten plats när den har vikts eller rullats samman. Tvättas med ljummen tvållösning.
Pris: Ca 200 kr.
Info: hylte-lantman.com.

Betyg:

+

 • Tunn och följsam. 
 • Tar liten plats. 
 • Kan med fördel även användas för att packa jaktutrustning. 
 • Priset.

-

 • Klent snöre och klen låsanordning.

Neverlost

Storlek: 98 x 98 x 24 cm.
Material: Nylon med dubbel botten.
Funktion: En öppen rymlig säck med fyra handtag som förenklar lyft i och ur en bil. Den vida säcken rymmer två till tre mindre klövvilt. Enkel att rengöra, då den förstärkta bottnen kan lossas. Kan också fungera som skydd då den täcker stor del av bagageutrymmets botten och kanter i bilen.
Pris: Ca 850 kr.
Info: ruagammotec.se.

Betyg:

+

 • Ger bra skydd mot blod, smuts och hår i bagageutrymmet. 
 • Kan även användas för blöta hundar i bilen. 
 • Rejäla handtag. 

-

 • Kanterna är låga och riskerar att vikas om man inte är noga.
 • Lite för vid för att användas att bära eller packa utrustning i.

Packåsnan

Storlek: 140 x 85 cm.
Material: Nylon med gummerad insida.
Funktion: En rektangulär sluten säck med en u-formad dragkedja som ger en stor öppning för att lägga ner mindre vilt. När säcken har stängts finns ingen risk att köttet kontamineras med smuts utifrån. Det skjutna skyddas också från insyn. Säcken är utformad för att passa på en vikbar korg som man fäster på bilens dragkrok. Insidan är gummerad vilket förenklar rengöring. Två kraftiga handtag på kortsidan gör att säcken kan dras även en kortare sträcka på marken.
Pris: Ca 695 kr.
Info: trampet.se.

Betyg:

+

 • Säcken kan stängas.
 • Enkel att rengöra.
 • Kan dras kortare sträcka.

-

 • Begränsat utrymme om säcken ska slutas. 
 • Endast två handtag försvårar lyft in i bilen.
Håkan Bennetoft
Fler artiklar