Under en lång jaktdag kan man behöva vila benen då och då. Det kan vara tröttsamt att stå eller gå längre stunder. Alla jaktmarker har dock inte jakttorn med sittmöjlighet eller pass där man kan luta sig en stund. I stället kan man själv bära med sig något att sitta på. Den klassiska lösningen vid jakt är oftast stolsryggsäcken som är en kombination av ryggsäck och stol, men vi har valt att fokusera på andra stolstyper som finns på marknaden. 

Olika stolar passar för olika jakt eller situationer. Kanske behöver du ha flera modeller att välja mellan. Om du sitter vid brasan på harjakt och väntar på upptaget som ibland kan ta lite tid, då är en skön stol inte att förakta. För kortare pass kan den trebenta stolen räcka. De klassiska trebenta stolarna är lätta att bära, framför allt de modernare varianterna med teleskopben. Dessa får enkelt plats i ryggsäcken. De klassiska i trä med lädersits kan bäras över axeln och fälls lätt upp med en hand. 

Snurrande sits populärt

Under de långa jaktdagarna kan en bekväm campingstol komma till pass. Här sitter du tillbakalutad och lite skönt nedsjunken. Tänk på att stolen ska vara stabil och inte välta om du behöver resa dig snabbt när djuren kommer. Då finns risken att de skräms i väg. På marknaden finns många varianter av campingstolar att välja mellan. 

Stolar med snurrande sitsar har blivit populära, då man har möjlighet att sitta bekvämt samtidigt som man kan vara alert och vaksam på det som händer runt omkring. Du sitter rakare i dessa och kan därför snabbt komma på benen när så behövs. 

Det är inte bara stolar riktade till jägarkåren som passar att använda i skog och mark. Campingstolar eller olika underlag för friluftsliv passar även för jägaren.

Det enkla sittunderlaget med ryggstöd är lätt att bära med sig och passar att lägga på bar backe eller en snövall om vintern. Det väger lite och kan även fällas ut för fler att sitta på för att hålla baken varm.

I den här guiden tittar vi närmare på kategorin jaktstolar med olika komfort, allt från den enklare trebenta lättburna stolen till den mer bekväma stolen med armstöd. Däremellan finns andra enkla eller mer avancerade varianter. På nästa uppslag hittar du ett urval.