Rimmad gås med potatisstomp och pepparrotskräm

Ett gåsbröst kan variera i storlek och vikt beroende på vilken sorts gås du har skjutit. Rimningslagen räcker för att rimma fler bröst än 600 g. Rimma brösten 1 dygn före tillagning.

4-6 pers

Ingredienser

TILL 4–6 PERS:

  • 600 g gåsbröst

RIMNING:

  • 8 dl vatten
  • 3/4 dl salt
  • 3 msk strösocker
  • 2 tsk timjan
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 lagerblad

TILL KOKNING:

  • 1 1/2 liter vatten
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 purjolök
  • 2 lagerblad

POTATISSTOMP:

  • 900 g färskpotatis
  • 50 g smör
  • 1–1 1/2 dl buljong från gåskoket
  • ev salt
  • 2 krm nymald svartpeppar

PEPPARROTSKRäM, 2 1/2 DL:

  • 1 ½ dl färskriven pepparrot
  • 2 tsk ättiksprit, 12 %
  • 1 tsk fransk senap
  • 2 tsk strösocker
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 krm salt

TILLBEHÖR:

  • skivad squash
  • skivade rädisor
  • rädisskott

Gör så här:

1. DAG 1, RIMNING: Koka upp vatten, salt, socker och kryddor. Rör så att salt och
socker löser sig. Låt kallna.

2. Lägg gåsbrösten i en liten bunke. Häll över den rumsvarma lagen. Ställ kallt att rimma i 1 dygn.

3. DAG 2: Ta upp de rimmade brösten och lägg i en gryta. Häll på 1 1/2 liter vatten. 

4. Skala och klyfta löken, skala och skär moroten i bitar, skölj och skär sellerin i långa bitar, skölj och dela purjolöken i bitar. Lägg grönsakerna vartefter i grytan. Tillsätt lagerblad. Koka upp och låt sjuda (aldrig koka) i 2 1/2–3 timmar.

5. Sila av buljongen. Ta upp gåsbrösten och skiva dem tunt.

6. POTATISSTOMP: Koka potatisen i saltat vatten i 15–20 min tills den är mjuk. Häll av vattnet, mosa potatisen tillsammans med smör med en stomp eller träslev. Tillsätt varm buljong från koket lite i taget och blanda till ett mjukt mos med bitar i. Smaka av med salt och peppar.

7. PEPPARROTSKRÄM: Blanda samtliga ingredienser i en skål. Smaka av med salt och låt gärna stå ett par timmar före servering.

8. Servera det tunt skivade gåsbröstet med potatisstomp och pepparrotskräm.