Confiterat gåsbröst med ljummen sallad

En läcker förrätt som tar sin tid, men gåsbrösten kan tillagas dagen före servering.

4–6 pers

Ingredienser

TILL 4–6 PERS:

  • 400 g gåsbröst
  • 1 tsk salt
  • 1/2–1 liter olivolja
  • 3–4 vitlöksklyftor
  • 1–2 schalottenlökar
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 kvistar timjan
  • 3 lagerblad

SALLAD:

  • 250 g grön sparris
  • 1 msk olivolja
  • ca 1/2 tsk salt
  • 2 selleristjälkar
  • 200 g sallads- eller sockerärter

DRESSING:

  • 1 schalottenlök
  • 3/4 dl olivolja
  • 1 dl sultanrussin
  • 2 msk sherryvinäger eller äppelcidervinäger
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar

Gör så här:

1. Värm ugnen till 100°. Torka av gåsbrösten och salta dem runt om. Hetta upp 2 msk olivolja i en stekpanna och bryn brösten hastigt runt om. Lägg dem i en liten form med lite högre kant så att oljan kan täcka brösten.

2. Skala vitlöksklyftor och schalottenlök. Halvera löken och lägg runt brösten. Lägg även i kryddorna och häll på olivolja så att det täcker köttet. Stick in en termometer i ett av brösten.

3. Sätt in formen mitt i ugnen. När termometern visar 60° innertemperatur sänks ugnsvärmen till 60°. Låt stå i 3 timmar. Ta ut formen och låt kallna. Låt brösten ligga kvar i oljan till serveringen.

4. SALLAD: Ansa sparrisen och dela den i mindre bitar. Hetta upp olja, lägg i sparrisen, salta och stek under omrörning i 3–5 min.

5. Skiva under tiden sellerin och halvera ärtskidorna. Blanda sellerin och ärterna med den varma sparrisen.

6. DRESSING: Skala och hacka schalottenlöken fint. Blanda med olivolja, sultanrussin, vinäger, salt och peppar. Vänd salladen med dressingen.

7. Skiva gåsbrösten i tunna skivor och blanda med salladen. Servera genast.