Ofta blir det inte mer än ett par timmar i veckan då en utvald aktivitet stimulerar hunden. Kanske blir det spårträning varannan söndag, lydnadskurs en helg under lågsäsongen och släpp i rastgård någon gång då och då.
– De flesta hundägare gör mer än så med sina hundar, så klart. Det blir några övningar i vardagslydnad, lite inkallning på gräsmattan och kanske en stund med kamptrasan då och då. Men man glömmer ofta bort all annan tid som man ändå tillbringar med hunden, som till exempel alla helt vanliga rastningar och promenader, säger hundcoach Johan Andersson.
Ett skäl till att han har så bra koll på sina egna hundar är att han faktiskt jobbar med dem nästan hela tiden. Han stimulerar hundarna i det lilla formatet – men väldigt ofta.
– Om du ser dig omkring längs de vanliga promenadslingorna så kommer du att hitta massor med möjligheter till miniaktiviteter för hunden, ett sätt att aktivera som inte tar många minuter. Och som du garanterat själv kommer att gilla, eftersom hunden blir glad.
Kul för hunden alltså, men också lärorikt. Ta omvägsproblemen som exempel. Det är rena rama hjärngympan.
– Ja, och så får du faktiskt en hund som blir mer uppmärksam på dig och det som du gör. Samspel i det lilla formatet tror jag är bland det bästa som man kan satsa på med hunden. Inte minst en självständig jakthund, eftersom den kommer att vilja följa dig mer om den har fått lära sig att vara uppmärksam, säger Johan Andersson.
1. Balansera och vänta
Johan tar en promenad med springer spanieln Dissa, apportören, kortdrivaren och dödskällaren. Hundcoachen vill visa att man kan hitta aktiveringsmöjligheter också under en kort promenad.
Det börjar med en klassiker, med balansövningen ”vänta”. Det visar sig snabbt att jakthunden, tiken som ”bara gillar en sak: jakten”, ställer upp på överraskande uppgifter med stort intresse.
I kanten av trottoaren står en rad låga stenpelare. Johan lockar upp Dissa på en av dem. Hunden tvekar, så Johan lyfter upp henne och hjälper till med stöd tills balansen sitter där den ska.
En godisbit som belöning senare lämnar han Dissa på pelaren med kommandot ”vänta”. Först tar han bara ett steg bakåt innan han återvänder med en smekande hand och glatt beröm. Han säger ”vänta” igen och backar lite längre.
Tillbaka vid hunden berömmer hundcoachen. Det blir en godisbit till. Med handen förstärker han ordet ”varsågod”. Det betyder att Dissa får hoppa ner, att leken är slut.
Nästan direkt lockar Johan Dissa att själv hoppa upp på pelaren. Coachens hand är beredd att stötta, men det behövs inte nu.
– Nu kan Dissa sitta stadigt på två kvadratdecimeter. Bra jobbat, Dissa. Varsågod, nu går vi vidare.
Övningen tog knappt två minuter och det syns tydligt att Dissa är mer uppmärksam på hundcoachen efter det som hon med stor sannolikhet ser som något uppiggande.
2. Hitta rätt väg
Den här korta leken kan varieras hur mycket som helst, beroende på vad man hittar för hinder och på hur van hunden är vid omvägsproblem.
Johan visar Dissa en godisbit. Han stoppar handen och godiset genom gallret i en gammaldags telefonkiosk och lägger den lockande belöningen tre decimeter från hunden, men utom räckhåll.
Dissa krafsar ett par gånger mot gallret med tassen. Sedan står hon stilla i ett par sekunder innan det är dags att testa sig fram.
Nästan genast sveper hon runt och in från andra sidan som är öppen. Godiset försvinner som en rökpust i hård blåst.
– Använd fantasin så kommer du att hitta möjligheter till omvägsproblem överallt. Det här är en bra övning, ett problem som hunden får jobba lite extra med för att lösa. Vi är ganska duktiga på att tillfredsställa hundar fysiskt, men missar ofta att hundar mår bra av att få jobba med huvudet. Små omvägsproblem är både enkla och bra utmaningar, säger Johan.
Övningen tog lite drygt 30 sekunder.
3. Leta mat
Nästan alla hundar i Sverige får sin mat i skålar. Det är praktiskt, men egentligen inte särskilt naturligt för en hund. Testa en annan variant under promenaden.
– Spara en näve av morgonens torrfoder och ta med kulorna när ni ska promenera, säger Johan.
Han sätter Dissa framför sig, lägger till kommandot ”vänta” och är beredd att bromsa Dissa om hon skulle glömma vad ordet betyder.
Spanieln tittar intensivt på Johan när han tar en näve foder ur fickan och kastar, sprider ut, de torra små kulorna på gräsmattan. Han går tillbaka, berömmer, förstärker med en handrörelse och säger ”varsågod”.
Dissa jobbar frenetiskt för att hitta och äta varenda liten matbit.
– En löjligt enkel liten aktivitet som faktiskt är både stimulerande och kul för hunden, säger hundcoachen.
Två minuter senare är det bara gräs i gräsmattan igen.
4. Sök högt och lågt
Lite svårare blir det när Johan sätter Dissa bakom ett hörn, visar henne en godisbit och säger ”vänta”. Han går runt hörnet och lägger biten på en list, en knapp halvmeter över marken, innan Dissa får kommandot ”varsågod” tillsammans med ordet ”sök”.
Först jobbar spanieln enbart med näsan mot marken, förstås. Men ganska snart testar hon en annan taktik och då är det inte svårt, med det makalösa luktsinnet, att hitta rätt.
– Börja jätteenkelt och öka svårigheten i söket i takt med hur duktig hunden blir, säger coachen när Dissa är tillbaka hos honom för att eventuellt få söka lite till.
Övningen tog två minuter.
5. Anta utmaningen
Plötsligt tvärstannar Johan när han ser en vagn i metall, en sådan som det brukar stå kartonger på. Den erbjuder en övning som kräver lite mer – och är lite svårare.
– Det här klarar Dissa, det vet jag, säger han och lockar upp spanieln på den skramliga vagnen som har ett golv man ser rakt igenom.
Dissa har gjort det här tidigare, men varje gång är en utmaning. Johan rullar långsamt längs stenplattorna och vagnen både skakar och skramlar. Dissa jobbar med hela kroppen för att hålla balansen, det syns tydligt.
– Bra, nu räcker det. Duktig tjej, varsågod, säger hundcoachen när Dissa hoppar ner på fast mark igen.
Det kanske inte ser ut som en aktivitet, men för hunden är det en utmaning. Och utmaningar som man klarar av är alltid bra. När hunden får jobba mentalt med något som den först tvekar inför, ökar möjligheten att den blir bättre på att ta sig över mentala trösklar. Den typen av miniaktivering stimulerar hunden, den får använda huvudet.
– Det blir en överraskning som gör en helt vanlig kort promenad till ett äventyr, säger Johan Andersson och skrattar.
Övningen tog cirka en minut.